Trump: Serviciile secrete americane, naive în privința Iranului

Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele american Donald Trump a acuzat miercuri serviciile de informaţii ale SUA că sunt ''naive'' şi că ''se înşală'' în privinţa Iranului, după ce a fost contrazis cu o zi înainte de şefii acestor servicii cu privire la axele majore ale politicii sale externe, informează AFP.

FOTO: Guliver / Getty Images

"Membrii serviciilor de informaţii par a fi extrem de pasivi şi naivi în ceea ce priveşte pericolele pe care le reprezintă Iranul. Ei se înşală!", a notat Donald Trump pe contul său de Twitter, la o zi după mărturia depusă în faţa Senatului de Gina Haspel, directoarea CIA, şi de Dan Coats, directorul serviciilor de informaţii.

Potrivit Ginei Haspel, Iranul continuă să respecte "tehnic" acordul încheiat în 2015 cu marile puteri menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba nucleară şi din care SUA s-au retras anul trecut, după cum a promis Donald Trump în timpul campaniei sale electorale. Şi dacă iranienii intenţionează "să ia distanţă" faţă de acest text, aceasta se întâmplă, în opinia ei, din cauza problemelor economice, Washingtonul restabilind sancţiuni draconice împotriva Teheranului după retragerea din acord, ceea ce a suscitat furia aliaţilor europeni ai SUA.

Preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul asupra programului nuclear iranian în mai 2018. Această decizie a dus la reimpunerea de sancţiuni economice extrateritoriale americane împotriva Iranului, faţă de care s-au conformat numeroase întreprinderi non-americane, renunţând la investiţiile lor în Iran sau la comerţul cu Republica islamică.

"Când am devenit preşedinte, Iranul cauza probleme în întregul Orient Mijlociu şi dincolo de el. După retragerea noastră din teribilul acord asupra programului nuclear iranian, ei (iranienii) sunt FOARTE diferiţi, însă rămân o sursă potenţială de pericol şi de conflict", a continuat Trump pe contul său de Twitter, într-o postare furioasă. "Nu trebuie să avem încredere în Iran. Serviciile de informaţii poate ar trebui să se întoarcă la şcoală!", a adăugat liderul american.

În raportul său anual asupra marilor ameninţări mondiale, serviciile de informaţii americane subliniază de altfel dezacordul lor cu analiza preşedintelui american în ceea ce priveşte situaţia din Siria, dar şi impactul discuţiilor în curs cu Coreea de Nord. "Evaluările noastre continuă să arate că este puţin probabil ca Phenianul să-şi abandoneze toate armele sale nucleare", rachetele sale şi "capacităţile sale de producţie", a menţionat directorul serviciilor de informaţii, Dan Coats.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter miercuri dimineaţa, Trump a evocat "o bună şansă" de a ajunge la denuclearizare în cazul Coreei de Nord. "Relaţiile dintre SUA şi Coreea de Nord nu au fost nicicând atât de bune", a scris el.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri