Sari la conținut

Un an de la Ice Bucket Challenge. Câți bani a strâns provocarea devenită viral

Provocarea găleţii cu gheaţă a început cu gestul simplu al lui Chris Kennedy, un tânăr american care şi-a turnat în cap o găleată cu apă şi cuburi de gheaţă. În acelaşi timp, el a anunţat că donează o sumă de bani pentru lupta împotriva maladiei ALS sau scleroza laterală amiotrofă, o boală care afectează nervii responsabili cu mişcarea.

Chris Kennedy şi-a provocat prietenii să facă acelaşi lucru, fără să ştie însă că gestul lui avea să inspire milioane de oameni. Printre ei şi cei mai bogaţi oameni din lume.

Bill Gates: „Consideraţi-vă provocaţi. Aveţi 24 de ore. Succes!”

Frenezia găleţii cu gheaţă a cuprins, cum era şi firesc, numeroşi artişti din întreaga lume. Provocarea a fost acceptată până şi de foşti preşedinţi americani precum George Bush junior sau de feţe regale precum Prinţul Albert de Monaco.

Până şi preşedintele Barack Obama a fost provocat. Acesta a declinat oferta, dar a donat o sumă pentru combaterea bolii.

Cu ocazia împlinirii unui an de la startul provocării, fundaţia care gestionează banii primiţi de peste tot din lume a dezvăluit şi modul în care ei vor fi folosiţi. Majoritatea lor vor merge în cercetare, adică peste 70 de milioane de dolari, pentru a se găsi un tratament.

Alte peste 20 de milioane vor fi alocate pacienţilor şi îngrijirii lor. Restul banilor vor merge în centre de educaţie şi strângere de fonduri.