Un lider sârb din Kosovo a fost asasinat

Data publicării:
oliver-ivanovic

Oliver Ivanovic, un important om politic sârb din Kosovo, a fost împuşcat mortal, marţi dimineaţă, în partea sârbă, la Mitrovica, a anunţat un membru al partidului său, Ksenjia Bozovic, şi avocatul Neboja Vlajic citat de News.ro.

Foto: Facebook

În vârstă de 64 de ani, Oliver Ivanovic se afla într-o maşină, în jurul orei locale 08.15, şi se îndrepta către sediul partidului său situat într-o casă particulară din Mitrovica. 

Liderul unui partid local social-democrat, el era considerat un om politic sârb moderat în acest oraş care rămâne împărţit între nordul populat de sârbi şi sudul albanezilor din Kosovo. 

Mitrovica este un oraş cu 85.000 de locuitori, în care atmosfera între comunităţile sârbă (13.000 de locuitori în nord) şi albanezi (72.000 în sud) rămâne încordată, la aproape douăzeci de ani de la războiul din 1998-1999. 

De partea sârbă, viaţa politică este în egală măsură marcată de o atmosferă violentă. 

"După câte am aflat, mi s-a spus că a murit pe loc, încercările de resuscitare la spitalul din Mitrovica au eşuat", a declarat Nebojsa Vlajic, care a precizat că clientul său a fost atins de cinci gloanţe. "Anchetatorii încă sunt la faţa locului şi nu ştim cine ar putea fi în spatele acestui atac condus dintr-un vehicul în mers", a afirmat pentru AFP procurorul Shyqri Syla.

Oliver Ivanovic era o figură singulară pe scena politică locală. 

Condamnat la nouă ani de închisoare pentru crime de război în timpul conflictului din 1998-1999 dintre forţele sârbeşti şi independenţii albanezi din Kosovo, pedeapsa lui a fost anulată de o Curte de apel în februarie. 

Ivanovic era şi unul dintre rarii membri ai scenei politice sârbe din Kosovo care vorbea albaneza şi care critica politica de la Belgrad în relaţie cu Kosovo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri