Urcat la bordul unui avion pentru Spania, un tânăr a făcut o glumă proastă cu prietenii. Riscă acum o amendă de 120.000 €

Data actualizării: Data publicării:
avion pe pista
Un tânăr, pasager al unei companii aeriene britanice, a obligat forțele aeriene spaniole să ridice în aer avioane de luptă după ce a spus în glumă că va arunca în aer avionul în care se afla FOTO: Shutterstock

Un tânăr, pasager al unei companii aeriene britanice, care a obligat forțele aeriene spaniole să ridice în aer avioane de luptă după ce a spus în glumă că va arunca în aer avionul în care se afla, a ajuns săptămâna aceasta în fața instanței.

Aditya Verma avea 18 ani când el și câțiva prieteni au călătorit cu un avion al companiei EasyJet de la Londra pe insula spaniolă Menorca, în iulie 2022.

Potrivit BBC, înainte de decolare, el le-a spus prietenilor cu care era pe Snapchat: „Sunt pe punctul de a arunca avionul în aer (sunt taliban)”.

Serviciile de securitate au interceptat mesajul și l-au semnalat autorităților spaniole, care au trimis două avioane F-18 să urmărească cursa până la aterizare.

„Intenția nu a fost niciodată aceea de a provoca vreun fel de daune”, a declarat Verma în fața instanței. El ar putea fi acuzat de tulburarea gravă a ordinii publice, faptă pentru care riscă o amendă de aproape 120.000 de euro.

Cea mai mare parte din sumă - 95.000 de euro - se regăsește în factura Ministerului Apărării din Spania, pentru mobilizarea avioanelor de luptă.

Verma a declarat în fața instanței că prima dată a crezut că avioanele flanchează zborul în care se afla pentru că erau implicate într-un exercițiu militar, legat de războiul din Ucraina.

Avocatul lui Verma a explicat că acesta a făcut, într-adevăr, o „glumă proastă”, dar că aceasta fusese făcută în privat, cu prietenii lui. „Aditya nu a pus mesajul pe Facebook sau nu l-a distribuit în alt mediu. Ceea ce a făcut el este similar cu o glumă spusă în mașină, de față cu prietenii".

Acest băiat avea 18 ani și pleca în vacanță, după ce a încheiat anul școlar cu rezultate bune. Când el și prietenii lui au aterizat în Menorca, s-au trezit într-un coșmar”, a mai spus avocatul.

Băiatul a fost arestat, ținut într-o celulă timp de două zile, după care a fost eliberat pe cauțiune. Ajuns în Marea Britanie, a fost interogat de agențiile britanice de informații MI5 și MI6 și abia după aceea a fost lăsat să plece acasă, la Orpington, Kent.

Verma, care acum studiază economie la Universitatea din Bath, a mai spus în fața instanței că a făcut această glumă pentru că prietenii îl tachinau adesea din cauza trăsăturilor sale fizice.

Verma nu riscă să fie acuzat de terorism sau să ajungă în închisoare, dar ar putea fi amendat cu până la 22.500 de euro dacă va fi găsit vinovat. În același timp, Ministerul Apărării din Spania solicită plata cheltuielilor pe care le-a avut cu cele două avioane, adică 95.000 de euro.

Instanța a precizat pentru BBC că un verdict în cazul lui Verma va fi anunțat în următoarele zile.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri