Victimele ascunse ale pandemiei de coronavirus. Coșmarul prin care trec femeile forțate să stea în izolare alături de agresor

Data publicării:
violenta domestica
Foto: Guliver / Getty Images

În urma măsurilor drastice de carantină impuse împotriva coronavirusului, organizațiile care luptă împotriva violenței domestice averizează că femeile forțate să stea în izolare alături de agresorul lor ar putea deveni victimele ascunse ale pandemiei, scrie BBC.

În Marea Britanie, apelurile către linia telefonică pentru abuzuri au crescut cu 65% în această perioadă. Între timp, ONU a avertizat că femeile din țările mai sărace nu au la dispoziție mijloace pentru a raporta abuzurile la care sunt supuse.

“Copiii mei și-au văzut tatăl nervos de foarte multe ori, dar niciodată în starea în care a fost în ultimele zile. L-au văzut cum trântește obiectele prin casă și cum m-a tras de păr”, povestește o femeie din India al cărei soț este șofer pe mijloacele de transport în comun, însă, în urma măsurilor economice, venitul bărbatului a fost afectat.

Cei doi locuiesc într-o casă modestă, într-un cartier sărac. Geeta este o victim a violenței domestice, care a început chiar în noaptea nunții. A încercat să-și părăsească soțul, însă acesta a amenințat-o că nu-și va mai vedea niciodată copiii.

Înainte ca în India să se declare stare de urgență, Geeta urma în secret cursuri organizate de o asociație care luptă pentru drepturile femeilor abuzate. Femeia își dorea să devină independentă din punct de vedere financiar și să le poată oferi copiilor săi un viitor mai bun, departe de soțul violent.

Însă starea de urgență și carantina impusă i-au zădărnicit planurile. Cursurile s-au încheiat, iar activiștilor le este acum imposibil să le mai viziteze pe victimele abuzului.

Vimlesh Solanki, un voluntar pentru Sambhali Trust, o organizație care sprijină femeile din Jodhpur, al doilea oraș ca mărime din Rajasthan, spune că coronavirusul a pus femeile în pericol.

„Situații stresante ca aceasta îi poate face pe partenerii lor și mai agresivi decât înainte”.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri