VIDEO. Preşedintele Venezuelei, vizat de o tentativă de asasinat cu dronă. Momentul atacului

Data actualizării: Data publicării:
World Leaders Address The UN General Assembly
Foto: Guliver/Getty Images

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, susține că a fost ţinta unei tentative de asasinat. O dronă plină cu explozibil a fost detonată deasupra scenei unde liderul de la Caracas ţinea un discurs. Liderul a scăpat nevătămat. Nicolas Maduro i-a identificat deja și pe cei care, crede el, au fost în spatele încercării de a-l elimina: „dreapta radicală”, finanţată de diaspora venezueleană din Statele Unite şi omologul său din Columbia.

Liderul de la Caracas ţinea un discurs la o ceremonie militară, când s-a auzit o explozie în aer. Nicolas Maduro şi oamenii din jur s-au uitat în sus, iar televiziunea de stat a tăiat imediat sunetul transmisiei în direct. Ultimele imagini difuzate au arătat cum soldaţii adunaţi la eveniment au început să fugă, apoi emisiunea a fost oprită de tot. Martorii spun că deflagraţii au avut loc şi în public.

Nicolas Maduro a scăpat nevătămat, dar şapte militari au fost răniţi.

„Au vrut să mă asasineze. Nu am niciun dubiu că toate indiciile duc către extrema-dreaptă din Venezuela, în alianță cu extrema-dreaptă columbiană și că în spatele tentativei a fost Juan Manuel Santos (n.red. președintele Columbiei). Nu am niciun dubiu”, a declarat Nicolas Maduro - președintele Venezuelei.

Tentativa de asasinat a fost revendicată de un grup misterios, format din soldați și civili. Gruparea a spus, printr-un comunicat transmis pe Internet, că nu mai poate tolera foametea, suferința bolnavilor lăsați fără medicamente, starea economiei și sistemul de educație care doar îndoctrinează copiii cu ideologie comunistă.

Maduro a anunțat însă că unii dintre cei implicați în complot au fost prinși și judecați deja. „Pot să anunț că unii dintre cei care au vrut să mă asasineze au fost prinși și judecați. Am obţinut și dovezi”, a declarat Maduro.

De când Nicolas Maduro i-a urmat lui Hugo Chavez în fruntea Venezuelei, ţara s-a cufundat în cea mai severă criză din istorie. Magazinele sunt goale, inflaţia este în prezent la 40 de mii la sută şi s-ar putea să ajungă la un milion la sută până la finalul anului, iar sute de mii de venezueleni au plecat peste graniţe.

Pe de altă parte, de când se află la putere, adică din 2013, preşedintele socialist venezuelean Nicolas Maduro și alți membri ai guvernului său au afirmat în mai multe rânduri că au fost vizaţi de atentate - un atac cu grenade din elicopter, răpiri de militari, un atac cu drone încărcate cu explozibili.

Pe 6 august 2017, aproximativ 20 de bărbaţi, inclusiv trei militari, atacă baza militară Paramacay, în oraşul Valencia, în nordul venezuelei. Doi dintre ei sunt împuşcaţi în cursul unor confruntări armate care durează trei ore, iar opt sunt prinşi, între care unul este rănit. Fostul căpitan Juan Caguaripano Scott şi locotenentul Jefferson Garcia, prezentaţi ca şefii atacului, sunt arestaţi pe 11 august. Cu puţin înainte de lansarea atacului, Juan Caguaripano a apărut într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare. Înconjurat de bărbaţi în uniformă şi înarmaţi puternic, el se declara în rebeliune contra puterii preşedintelui Maduro, pe care-l cataloga drept un „tiran ilegitim”. După atac, Caguaripano a putut să fugă şi să ia arme confiscate în bază. Locotenentul Jefferson Garcia, acuzat că le-a furnizat atacatorilor informaţii despre dispozitivul de securitate al bazei, a fugit la rândul său.

Mai înainte de acest eveniment, la 27 iunie 2017, în plin val de manifestaţii contra Guvernului, fostul poliţist Oscar Perez survolează Caracasul la bordul unui elicopter furat de la Poliţie. Împreună cu alţi bărbaţi înarmaţi, ei lansează patru grenade asupra Tribunalului Suprem de Justiţie (Curtea Supremă venezueleană) şi deschid focul asupra sediului Ministerului de Interne, fără să facă victime. Actor amator, cu un fizic de manechin, tenul mat şi ochii albaştri, Oscar Perez intrigă şi fascinează în egală măsură, multiplicându-şi apariţiile în stradă sau pe reţele de socializare, trăind într-o aparentă clandestinitate. Şapte luni mai târziu, comandouri militare şi forţe speciale ale poliţiei încercuiesc ascunzătoarea lui Perez, devenit cea mai căutată persoană din Venezuela, care s-a baricadat împreună cu oamenii săi la nord-vest de Caracas. Perez este împuşcat în cursul operaţiunii, alături de alţi şase membri ai comandoului său.

(surse: Digi24, News.ro).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri