Violatorul unei femei, eliberat din închisoare după ce un consiliu al bătrânilor a decis ca victima să se mărite cu agresorul

Data publicării:
View of illegal vehicles parking causing problems for market .visitors a
În multe comunități din Pakistan deciziile privind drepturile femeilor se iau pe baza legii islamice, Sharia. Foto: Profimedia

Un tribunal din Pakistan a eliberat un bărbat condamnat pentru viol, după ce acesta a ajuns la un acord și s-a căsătorit cu victima sa, care a născut și un copil în urma agresiunii la care a fost supusă, scrie CNN. Activiștii pentru drepturile omului sunt revoltați că această decizie ar putea duce la normalizarea violenței sexuale în Pakistan.

Daulat Khan, 23 de ani, a fost condamnat în luna mai pentru că în urmă cu doi ani a violat o femeie de 36 de ani în districtul Swat din provincia Khyber Pakhtunkhwa, potrivit avocatului agresorului, Amjad Ali Khan.

Bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viață și a primit o amendă de 100.000 de rupii (aproximativ 440 de dolari), a mai arătat avocatul, precizând că, în urma violului, femeia a născut un copil.

La începutul acestei săptămâni, Înalta Curte din Peshawar l-a achitat pe Daulat Khan, după ce bărbatul s-a căsătorit în cursul acestei luni cu victima sa, în urma unui aranjament stabilit de „jirga”, un consiliu local al bătrânilor, care ia decizii pe baza Sharia, legea islamică.

Districtul Swat este o zonă majoritar rurală și conservatoare, dominată de mentalități patriarhale și misogine, adesea brutale, mai scrie CNN. În 2012, activista și laureata Nobel Malala Yousafzai a fost împușcată în cap de talibanii pakistanezi în acest district din nord-estul Pakistanului, pentru că le-a încălcat ordinele și a mers la școală.

În multe părți din Pakistan nu este un lucru ieșit din comun ca jirga să ia decizii în în subiecte tabu, cum ar fi nașterile în afara căsătoriei. Criticii acuză de mult timp aceste consilii ale bătrânilor, jirga, că promovează o cultură a învinuiri victimei, în special în cazuri de viol și agresiune sexuală.

Comisia pentru Drepturile Omului din Pakistan a catalogat decizia tribunalului din Peshawar drept „o încălcare grosolană a legii” și o „decizie nedreaptă”.

„Comisia face apel către stat să atace decizia instanței și să respecte angajamentul pentru drepturile femeilor”, se arată într-o declarație a organizației.

În 2021, în Pakistan au fost raportate peste 5.200 violuri împotriva femeilor, potrivit datelor CDOP, însă activiștii spun că cifrele sunt mult mai mari, pentru că de multe ori victimele nu raportează aceste acte de frică.

Asociația Legal Aid Society, care acordă sprijin legal oamenilor fără posibilități, afirmă că peste 60% dintre victimele violurilor își retrag plângerile, din cauza lipsei de susținere în fața sistemului judiciar defectuos al țării.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri