Zeci de militari turci, uciși într-un atac aerian în Siria

Data actualizării: Data publicării:
bombardament
Foto: Guliver/GettyImages

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Siriei, în provincia Idlib, relatează BBC.

Actualizare 8.20. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a convocat joi un consiliu extraordinar de securitate cu privire la situaţia din nord-vestul Siriei, au anunţat media turce în momentul anunţării unor victime de partea turcă.

Potrivit canalelor de televiziune NTV şi CNN-Türk, Erdogan a prezidat joi seara la Ankara o reuniune la care au participat înalţi oficiali.

Purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ a spus că regimul de la Damasc a devenit acum inamicul Turciei.

Statele Unite au anunțat că sunt alături de aliatul lor din NATO și au cerut Damascului să oprească ostilitățile.

Ministrul de externe al Turciei a avut o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Alianța Nord-Atlantică a făcut apel la evitarea agravării situației. 


Surse din armată susțin că în jur de 70 de militari turci ar fi fost uciși joi seara, în urma un raid aerian. O clădire situată în satul Balioun ar fi fost lovită din plin, aceasta fiind folosită drept centru de operațiuni după ce Turcia a trimis întăriri în zonă pentru a ajuta grupurile de rebeli, la începutul lunii februarie, scrie Mediafax, care citează The Guardian.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat inițial un bilanț de 34 de morți.

La rândul său, Rahmi Dogan, guvernatorul provinciei Hatay de la granița cu Idlib, a confirmat că cel puțin 22 de militari turci au fost uciși.

În orice caz, Turcia a declanșat o acțiune de răspuns împotriva trupelor guvernamentale siriene. Acestea sunt sprijinite însă de Rusia.

Surse din Turcia au dat vina pe regimul din Siria pentru atac, dar mai multe surse din Idlib, precum și filmări neverificate care au surprins raidul aerian sugerează că atacul ar fi fost efectuat de către forțele aeriene ale Rusiei.

Armata turcă a început să lovească ținte siriene după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a convocat o reuniune de securitate urgentă la Ankara. Turcia ar fi luat legătura, de asemenea, și cu secretarul general al NATO.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri