Video Marea Britanie vrea să le dea ucrainenilor DragonFire, arma laser care va schimba „fundamental” războiul

Data actualizării: Data publicării:
DragonFirei

Un nou laser militar fabricat de Marea Britanie ar putea fi folosit în Ucraina pentru a doborî dronele rusești, a sugerat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, potrivit Sky News.

Arma „DragonFire”, care ar trebui să fie gata de desfășurare până cel târziu în 2027, ar putea avea „consecințe uriașe” pentru conflictul dintre Kiev și Rusia, a declarat Grant Shapps.

Noile reforme menite să accelereze achizițiile înseamnă că laserul, care trebuia inițial să fie implementat în 2032, va fi acum operațional cu cinci ani mai devreme decât era planificat, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dar Shapps a declarat că va căuta să vadă dacă ritmul poate fi mărit și mai mult „pentru ca ucrainenii să poată pune mâna pe el”.

„Am venit pentru a accelera producția sistemului laser DragonFire, deoarece cred că, având în vedere că există două conflicte mari, unul pe mare și unul în Europa, acest lucru ar putea avea consecințe uriașe având o armă capabilă în special să doboare drone”, a declarat Shapps la centrul de cercetare militară Porton Down din Salisbury.

„Și astfel ceea ce vreau să fac este să accelerez ceea ce ar fi de regulă un proces de dezvoltare pentru achiziție foarte lung, posibil până la 10 ani, pe baza conversațiilor mele din această dimineață, la un termen mult mai scurt pentru a-l desfășura, psibil pe nave, față de drone lansate și posibil pe uscat”.

"Repet, împotriva dronelor lansate, dar nu este nevoie de multă imaginație pentru a vedea cum ar putea fi utilă tehnologia în Ucraina, de exemplu."

Britain Has Successfully Test Fired The Dragonfire Laser
Arma cu laser „DragonFire”. Foto: Profimedia Images

Armele cu energie dirijată cu laser (LDEW) utilizează un fascicul intens de lumină pentru a tăia ținta.

Ministerul Apărării speră că sistemul „DragonFire” va oferi o alternativă cu costuri reduse la rachete, când vine vorba de doborârea dronelor de atac și chiar a obuzelor.

Acesta a fost dezvoltat de firmele de apărare MBDA, Leonardy și QinetiQ și de Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării.

Noul model de achiziție, care va intra în vigoare săptămâna viitoare, are ca scop accelerarea procesului de introducere pe teren a tehnologiilor militare de ultimă generație.

„Este conceput pentru a nu aștepta până când vom avea o perfecțiune de 99,9% înainte de a merge pe teren, ci pentru a ajunge la un procent de 70% și apoi să o ducem acolo și apoi... să o dezvoltăm de acolo”, a declarat Shapps.

Oficialul din guvern a adăugat: „Într-o lume mai periculoasă, abordarea noastră privind achizițiile se schimbă odată cu ea. Trebuie să fim mai urgenți, mai critici și mai globali”.

Armata britanică a testat cu succes arma laser cu rază lungă de acțiune, despre care spune că „poate schimba în mod fundamental” condițiile de luptă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri