Mark Galeotti îl critică pe Viktor Orban. „Este idiotul util al lui Vladimir Putin”

Data actualizării: Data publicării:
President Vladimir Putin visit to Budapest, Hungary - 02 Feb 2017
Vladimir Putin și Viktor Orban în conferință de presă. Foto: Profimedia Images

Mark Galeotti, unul dintre cei mai cunoscuți experți occidentali în politica din Rusia, a criticat atitudinea pro-rusă a premierului maghiar Viktor Orban, pe care l-a calificat drept „idiotul util” al lui Vladimir Putin, transmite publicația Telex din Ungaria.

Activitatea lui Orban este foarte utilă pentru ruși, deoarece el este o forță perturbatoare în Occidentul unit și, de asemenea, oferă un subiect de conversație important, mai ales acum, când presa rusă profită de orice dovadă care poate indica prăbușirea unității Occidentului. De fiecare dată când Orban contrazice Bruxelles-ul, el primește multă publicitate. În ciuda acestui fapt, în prezent nu există semne că Orban este deosebit de popular în Rusia sau că se află în buzunarul rușilor. Cred, și aceasta este doar părerea mea, că el este un fel de idiot util pentru ei, nimic mai mult”, a declarat Mark Galeotti.

El a explicat și modul în care funcționează strategia rusă de dezinformare.

Este bună în a găsi comunități care sunt deja nemulțumite și în a încerca să le radicalizeze. Nu poate genera resentimente, dar poate aprofunda resentimentele existente și le poate face mai grave. În Europa, Ungaria joacă acest rol. Nu se bazează pe faptul că Ungaria va prelua controlul, ci pe faptul că va provoca confuzie și va deturna atenția de la lucruri mai importante, îngreunând astfel procesul decizional”, a mai spus Mark Galeotti.

În ceea ce privește invazia rusă din Ucraina, Mark Galeotti a spus că în ciuda convingerii mele că Ucraina va învinge, este foarte greu de spus cum, când și ce va însemna acest lucru”. Este timpul să ne obișnuim cu faptul că există un război în Europa și că nu îi vedem finalul. Nu există o cale ușoară de ieșire din el”, a mai declarat istoricul britanic.

întrebat și despre cât timp crede că va mai dura războiul, Galeotti a spus că el crede că peste un an vom vorbi în continuare despre un război în desfășurare. Ucrainenii spun că sunt încrezători că conflictul se va încheia anul acesta. Cred că acest lucru este mai probabil anul viitor. Dar trebuie înțeles că totul depinde de succesul relativ al ambelor părți pe câmpul de luptă, de presiunea politică asupra lui Putin și de alianța occidentală. Acestea sunt trei variabile cheie”, a adăugat Mark Galeotti.

La întrebarea referitoare la starea de spirit în Ucraina din acest moment, Mark Galeotti a spus că sondajele de opinie arată un sprijin foarte mare pentru război. „Ucrainenii vor să lupte până când își vor lua înapoi toate teritoriile. Aceasta este, în unele privințe, o problemă pe termen lung, deoarece limitează posibilitățile, să zicem, unui acord privind peninsula Crimeea. Dar este cert că ucrainenii sunt destul de uniți acum”, a mai spus Mark Galeotti.

Citește și: WSJ: Germania, Franţa şi Marea Britanie vor să propună Ucrainei un pact de securitate pentru a încuraja începerea negocierilor de pace

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri