Mărturia femeii care a stat 90 de ore sub dărâmături cu fiul ei nou-născut: "Mă bucur că nu îşi va aminti nimic"

Data publicării:
Un bebeluş care avea 10 zile când s-a produs cutremurul din Turcia a fost salvat.
Bebeluşul a fost ţinut în viaţă, sub dărâmături, de mama sa care l-a hrănit la sân. Foto: Profimedia Images

Necla Camuz şi fiul ei Yagiz, care avea 10 zile când s-au produs cutremurele care au devastat Turcia, au petrecut 90 de ore sub dărâmături, în oraşul Samandag din provincia Hatay. Fără apă şi mâncare pentru ea, femeia a reuşit să-şi ţină fiul în viaţă hrănindu-l la sân până când o echipă de salvatori a ajuns la ei. După ce a ieşit din spital, femeia de 33 de ani a povestit experienţa ei pentru BBC.

Necla Camuz a născut pe 27 ianuarie și i-a dat fiului său numele Yagiz, care înseamnă "curajosul". Cutremurul a venit zece zile mai târziu, când Necla se întorsese acasă, într-un apartament de la etajul doi într-un bloc nou, de cinci etaje. La ora 4:17 dimineaţa, când a avut loc primul seism, aceasta era trează şi îşi hrănea bebeluşul.

"Când a început cutremurul, am vrut să merg la soţul meu, care era în cealaltă încăpere. Şi el voia să facă acelaşi lucru", povesteşte Necla.

"Dar când a încercat să ajungă la mine cu celălalt fiu al nostru, un dulap a căzut peste ei şi n-au mai putut să se mişte. Pe măsură ce cutremurul devenea mai puternic, a căzut un perete, camera se zguduia, toată clădirea şi-a schimbat poziţia. Când s-a oprit, nu mi-am dat seama că căzusem cu un etaj mai jos. Le-am strigat numele, dar n-am auzit niciun răspuns", spune femeia.

90 de ore sub dărâmături

Necla s-a trezit întinsă, cu bebeluşul la piet. Ea sub un şifonier care atenuase şocul zidului ce se prăbuşise peste ea și copil. Aceasta avea să rămână în aceeași poziție timp de aproape patru zile.

Necla a povestit că timp de 90 de ore nu a văzut nimic, pentru că era întuneric beznă. A trebuit să se bazeze pe celelalte simțuri pentru a-și da seama ce se petrece în jurul ei.

La început, femeia spune că i-a fost foarte greu să respire, din cauza prafului. Însă acest lucru nu a durat mult. Pipăind în jurul ei, Necla a simțit câteva jucării, hainele din șifonier și mult moloz.

Din depărtare se auzeau voci. Necla a început să țipe și să bată în șifonier pentru a se face auzită.

"E cineva acolo? Mă aude cineva", a strigat ea.

Aceasta a continuat să bată în şifonier cu mici bucăţi de pietriş, însă s-a temut să o facă prea tare, pentru ca dărâmăturile de deasupra să nu cedeze.

Însă nimeni nu i-a răspuns. A fost momentul în care s-a gândit că ar putea să moară acolo. 

"Eram îngrozită", spune Necla.

Femeia spune că stând în întuneric total a pierdut noţiunea timpului.

"Îţi faci multe planuri când ai un bebeluş, şi apoi... Te trezeşti sub dărâmături", spune ea.

A continuat însă să-şi hrănească copilul la sân. Pentru că nu avea acces la apă sau hrană, a încercat să îşi bea propriul lapte, dar nu a reuşit.

După un timp, aceasta povesteşte că a început să audă zgomotul utilajelor şi al vocilor deasupra, însă acestea păreau foarte distante. A decis să-şi păstreze energia şi să nu strige decât dacă zgomotele s-ar fi apropiat de ea.

Necla spune că nu credea că va mai fi scoasă de sub dărâmături, însă a încercat să rămână puternică pentru fiul ei. Acesta a dormit majoritatea timpului petrecut sub dărâmături. Când se trezea începea să plângă, iar atunci Necla îl hrănea la sân.

După mai bine de 90 de ore petrecute sub dărâmături, Becla a auzit câini lătrând în apropiere. S-a întrebat dacă visează. Însă apoi a auzit şi voci de oameni.

"Eşti bine? Ciocăneşte o dată pentru da. În ce apartament locuieşti", a fost întrebată.

Salvatorii au săpat cu grijă până când au ajuns la ea. Brusc, întunericul a dispărut, iar Necla s-a trezit cu lumina unei lanterne pe faţă.

Femeia şi fiul ei au scăpat fără răni

Când echipa care a recuperat-o a întrebat-o care este vârsta fiului ei, Necla nu a ştiut ce să răspundă. Nu ştia cât a stat sub dărâmături, ci doar că fiul ei avea 10 zile când s-a produs cutremurul.

Când a ajuns la spital, Necla a aflat că soţul ei, Irfan, şi celălalt fiu al ei, Yigit, de trei ani, au supravieţuit cutremurului şi au fost scoşi de sub dărâmături înaintea ei.

Aceştia au suferit răni la picioare şi sunt încă internaţi. Necla şi fiul ei nou-născut, însă, nu au fost afectaţi din punct de vedere fizic. Au stat în spital doar 24 de ore pentru observaţie, iar apoi au fost externaţi.

Femeia a rămas fără casă, iar acum s-a mutat cu mai mulţi membri ai familiei într-un cort.

"Cred că dacă bebeluşul meu n-ar fi fost suficient de puternic să supravieţuiască, n-aş fi fost nici eu", spunea ea acum.

"Mă bucur că este nou-născut şi nu îşi va aminti nimic", adaugă Necla.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri