Mexic: o candidată la primăria din Celaya a fost omorâtă în prima zi de campanie electorală

Data publicării:
Candidată ucisă în Mexic
Candidata a fost ucisă în prima zi din campania electorală. Foto: Profimedia

Bertha Gisela Gaytán, candidată pentru primăria orașului Celaya din Mexic, a fost omorâtă în prima zi din campania electorală. Potrivit The Guardian, această campanie este una dintre cele mai sângeroase pe care le-a avut orașul mexican, care, la rând său, este cunoscut ca fiind cel mai violent din Mexic. 

Bertha a fost împușcată într-un oraș din apropierea Celaya, unde ea candida pentru Morena, partidul guvernamental din Mexic. Pe social media a apărut un videoclip care surprinde mai mulți activiști și suporteri ai Morena care merg pe străzi înainte să se audă sunetele de împușcături. Violența reflectă lupta care se dă între grupurile de crimă organizată pentru teritorii și afaceri. 

Adrián Guerrero, un alt candidat Morena pentru consiliul municipal a fost, de asemenea, raportat mort în urma atacului. Cei doi au fost cele mai recente ucideri în stradă, de la campania electorală din 2 iunie. În cadrul acesteia, au fost omorâți cel puțin 22 de candidați din septembrie 2023. Campaniile celor doi fac parte din cele mai mari alegeri organizate de Mexic vreodată. În cadrul lor urmează să se decidă succesorul președintelui Andrés Manuel López Obrador și peste 20.000 de posturi în domeniile federal, statal și municipal. 

Cu ore înaintea morții sale, Bertha a avut o conferință de presă în care și-a prezentat intențiile sale de a îmbunătăți securitatea în Celaya și de a învinge corupția. Victimele fac parte din mai multe partide politice, însă crimele sunt de cele mai multe ori îndreptate către titularul candidaturii. Datele colectate în urma alegerilor din 2021 au arătat că acesta este cazul pentru 25 din 32  de omoruri. 

 Aceste violențe arată faptul că partidele se străduiesc să găsească candidați locali, iar grupurile organizate de crimă încearcă să impună candidații. În  Michoacán, doi candidați au fost omorâți în aceeași zi în februarie. După acest incident, cel puțin 34 de alți candidați au decis să nu mai participe în alegeri. 

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri