Video MiG-ul, tractoristul și Kinjalul: Cum a găsit un țăran rus o rachetă hipersonică despre care armata habar n-avea că o pierduse

Data publicării:
rachetă Kinjal atașată unui avion MiG-31 rusesc
Racheta hipersonică Kinjal e lansată de avionul de luptă MiG-31. Foto: Profimedia Images

Armata rusă a „pierdut” timp de aproape o lună o rachetă hipersonică Kinjal, desprinsă din greșeală de un avion de luptă MiG-31, plecat într-o misiune de bombardament în Ucraina. Racheta a căzut în luna august pe un câmp din regiunea Tula, în vestul Federației Ruse. Niciun oficial al armatei nu s-a interesat de rachetă până când aceasta a fost descoperită în septembrie, din întâmplare, de un tractorist.

Conform surselor media ucrainene, în dimineața zilei de 11 august 2023, un avion MiG-31 a „scăpat” din greșeală racheta Kinjal pe un câmp din regiunea Tula, probabil în urma unei defecțiuni a sistemului de lansare.

Avionul MiG-31 - singurul capabil să transporte și să lanseze astfel de rachete hipersonice - avea misiunea de a bombarda aerodromul ucrainean din regiunea Ivano-Franivsk (vestul Ucrainei).

Cu toate acestea, niciun militar rus nu a căutat respectiva rachetă timp de o lună de zile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gherașcenko a spus că militarii ruși și-au creat „un obicei” în a raporta de fiecare dată „misiune îndeplinită” și că, cel mai probabil, așa s-a întâmplat și în cazul de față: piloții au scris în raport „țintă lovită” și de aceea niciun oficial din ministerul Apărării nu s-a gândit să declanșeze o operațiune de căutare a rachetei pierdute.

Pe data de 12 septembrie însă, un tractorist rus a descoperit „un obiect ciudat” înfipt în pământ, la aproximativ 2 kilometri de satul Biriulevka, din regiunea Tula.

La fața locului au ajuns imediat oficiali ai serviciilor de securitate precum și reprezentanți ai companiei care produce rachetele hipersonice Kinjal.

Specialiștii ruși au concluzionat că este riscant ca racheta hipersonică să fie transportată și s-a decis detonarea ei la fața locului, după ce locuitorii din zonă au fost evacuați.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri