Exclusiv Mihailo Podoliak, la Digi24.ro: „Vreau să mulțumesc poporului român”. Când crede consilierul lui Zelenski că se va termina războiul

Alexandru Rotaru Data publicării:
podoliak interviu
Mihailo Podoliak, consilierul președinteului Ucraineni, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat în exclusivitate într-un interviu acordat Digi24.ro, că Ucraina este recunoscătoare României pentru ajutorul oferit în toată această perioadă. „Sunteți unii dintre acei parteneri ai noștri care înțeleg tot și pun corect accentele, asta este extrem de rar, mai ales că se întâmplă și extrem de rapid”, a spus Podoliak.

Alexandru Rotaru: După declarațiile lui Putin, Ucraina a trimis cererea de aderare la NATO. Și este important să punctăm, România susține acest demers. Când credeți că Ucrania va deveni membră NATO?

Mihailo Podoliak: Înainte de toate, vreau să mulțumesc extrem de mult poporului român și conducerii României. Ne susțineți fantastic de mult, nu doar în acest demers privind aderarea la NATO, dar în general, în toate direcțiile care presupun susținerea Ucrainei.

Sunteți unii dintre acei parteneri ai noștri care înțeleg tot și pun corect accentele, asta este extrem de rar, mai ales că se întâmplă și extrem de rapid. În ceea ce privește cererea pentru aderare la NATO, vorbim despre un pas simbolic extrem de important. Așa am reușit să demonstrăm Rusiei că ea pierde pe toate pozițiile.

Fără îndoială, președintele Zelenski a demonstrat public faptul că nu mai există loc de niciun fel de agendă a Federației Ruse și nici nu trebuie să existe.

Președintele Zelenski face ceea ce consideră că este corect, fără să se uite la ce ar crede Rusia

Aici este important un alt aspect, noi credem că procesul de negociere se va accelera pentru ca noi să primim un program rapid de intrare în NATO și cred că pierderile tactice ale Rusiei și eliberarea teritoriilor noastre vor face NATO extrem de interesat ca Ucraina să între, cât mai repede, în alianță. Acesta nu ar fi doar un gest simbolic, dar va fi o întărire rapidă a alianței.

Veți primi o armată care în ziua de astăzi a demonstrat că este extrem de eficientă și care, într-un timp extrem de scurt a trecut, în regim de război, la standardele NATO și care poate fi port-drapelul alianței militare. Este o acțiune extrem de simbolică. Eu cred că din moment ce războiul se va încheia, ne va lua doar câteva săptămâni pentru a intra în NATO

Alexandru Rotaru: Ați spus că România a ajutat extrem de mult Ucraina, aș vrea să concretizez aici, acum, după ce România a primit refugiați ucraineni, a ajutat cu exportul cerealelor din Ucraina, ce ar putea face țara noastră pentru a ajuta și mai mult Kievul?

Mihailo Podoliak: Știți, România deja face extrem de mult stând lângă Ucraina și susținând-o pe toate palierele, trimițând ajutor umanitar, primind oamenii noștri care au rămas fără case, organizând coridoare umanitare. Ne ajută foarte mult cu declarațiile publice, luând o poziție absolută pro-Ucraina în instituțiile internaționale. Cred că simplul fapt că România este alături de Ucraina înseamnă deja foarte mult și, cinstit vorbind, trebuie să-mi repet idea principală: Vă mulțumim frumos!

Alexandru Rotaru: Sunteți fost jurnalist, dacă acum ați fi în presă, care ar fi titlul pe care ați dori cel mai mult să-l publicați? Și, bineînțeles, întrebarea la care așteaptă răspunsul toată planeta, când se va încheia războiul?

Mihailo Podoliak: O întrebare foarte bună, ideală. Războiul se va încheia atunci când ne vom întoarce la izvoarele libertății și Rusia va înceta să mai fie un monstru. În acel moment se va încheia războiul și nici măcar nu vorbim despre eliberarea teritoriilor ocupate, vorbim despre terminarea războiului în momentul în care nu va mai exista elita politică din Federația Rusă care există astăzi. Rusia, dacă va rămâne așa cum este astăzi, va fi, fără îndoială, o amenințare pentru toți și în continuare și noi nu mai putem permite așa ceva. Din acest motiv, munca doar începe. Ucraina va fi liderul în calea drumului de întoarcere a libertății în Europa.

Alexandru Rotaru: Și ce titlu v-ați dori cel mai mult să publicați?

Mihailo Podoliak: Înțelegeți foarte bine, este doar un titlu: Ucraina a învins!

Alexandru Rotaru: Așa să fie! Mihail Podoliak, consilierul președitelui Ucrainei, vă mulțumesc tare mult!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri