Milioane de e-mailuri ale armatei SUA au fost trimise din greșeală unui aliat al Rusiei

Data publicării:
cladirea pentagonului
Clădirea Pentagonului din Washington. Foto: Getty Images

Milioane de e-mailuri militare americane au fost trimise din greșeală către Mali, un aliat al Rusiei, din cauza unei erori de tastare, relatează BBC.

E-mailurile destinate domeniului „.mil” al armatei americane au fost trimise, de ani de zile, în Mali, care are extensia „.ml”.

Unele dintre e-mailuri conțineau informații sensibile, cum ar fi parole, dosare medicale și itinerariile unor ofițeri de top. Pentagonul a anunțat că a luat măsuri pentru a rezolva problema.

Potrivit Financial Times, antreprenorul olandez din domeniul internetului Johannes Zuurbier a identificat problema în urmă cu mai bine de 10 ani.

Din 2013, el are un contract de gestionare a domeniului de țară din Mali și, în ultimele luni, ar fi strâns zeci de mii de e-mailuri trimise greșit.

Niciunul nu era marcat ca document clasificat, dar, potrivit ziarului, în mailuri erau date medicale, hărți ale instalațiilor militare americane, date financiare și documente pentru planificarea unor vizite oficiale, precum și câteva mesaje diplomatice.

Zuurbier le-a trimis o scrisoare oficialilor americani luna aceasta pentru a trage alarma. El a spus că contractul său cu guvernul din Mali urmează să se încheie în curând și că „riscul este real și ar putea fi exploatat de adversarii SUA”.

Guvernul militar din Mali urma să preia controlul asupra domeniului luni.

Comunicațiile militare americane marcate „clasificat” și „secret” sunt transmise prin sisteme IT separate, ceea ce face puțin probabil ca acestea să fie compromise accidental, potrivit actualilor și foștilor oficiali americani.

Însă Steven Stransky, un avocat care a fost consilier principal al Diviziei de Informații din cadrul Departamentului de Securitate Internă, a spus că inclusiv informații aparent inofensive s-ar putea dovedi utile adversarilor SUA.

„Aceste tipuri de comunicări ar însemna că un actor străin poate începe să construiască dosare pentru propriul nostru personal militar, în scopuri de spionaj, sau ar putea încerca să-i determine să dezvăluie informații în schimbul unui beneficiu financiar. Este cu siguranță o informație pe care o poate folosi un guvern străin”, a spus Stransky.

Contactat de BBC, un purtător de cuvânt a spus că Departamentul Apărării este la curent cu această problemă, care este luată în serios.

Departamentul a luat măsuri pentru a se asigura că e-mailurile „.mil” nu sunt trimise către domenii incorecte, inclusiv prin blocarea lor înainte de a pleca și notificarea expeditorilor că trebuie să valideze destinatarii vizați.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”