Ministrul chinez de externe, reinstalat de o zi în funcție, a mers direct la Ankara să discute cu Erdogan de războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Wang strânge mâna lui Erdogan
Wang Yi a plecat în Turcia imediat ce a fost reinstalat ministru de externe. Foto: Profimedia Images

Imediat după ce a fost numit din nou în funcția de ministru de externe în guvernul Chinei, Wang Yi, predecesorul și succesorul ministrului dispărut, Qin Gang, a plecat în vizită la Ankara, unde s-a întâlnit cu omologul turc și cu președintele Erdogan pentru a discuta despre situația războiului din Ucraina, conform Reuters.

Wang Yi a fost numit din nou, marți, ministru de externe la Beijing, înlocuindu-l pe succesorul său de scurtă durată, Qin Gang, dispărut din spațiul public de săptămâni întregi și eliminat din ierarhia diplomației chineze fără prea multe explicații. 

Discuţiile dintre Wang şi ministrul turc de externe, Hakan Fidan, au inclus evoluţiile recente din Ucraina, precum şi sistemul financiar global, a declarat sursa din diplomația turcă citată de Reuters.

Statele Unite şi mai multe ţări europene au îndemnat China să îşi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina. La începutul acestui an, China a publicat un plan de pace în 12 puncte, în care a cerut protecţia civililor şi respectarea suveranităţii tuturor ţărilor.

Vladimir Putin ar urma să meargă, în octombrie, în vizită în China, după ce dictatorul chinez, Xi Jinping, a fost la Moscova în martie, cei doi lideri consfinţind un parteneriat „fără limite”. Vladimir Putin ar urma, de asemenea, să vină şi în Turcia, dar data nu a fost stabilită, deşi Erdogan susținuse că îl aşteaptă în august pe liderul de la Kremlin.

În timpul discuţiilor cu Wang, Erdogan şi-a exprimat speranţa că Turcia şi China îşi vor intensifica cooperarea, pentru că ambele ţări joacă un rol important în probleme globale şi regionale, a transmis președinția turcă într-un comunicat publicat după întâlnire.

Fidan şi Wang au abordat, de asemenea, dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale dintre Turcia şi China. Discuţiile lor au inclus „armonizarea” iniţiativelor (de infrastructură) Belt and Road şi Middle Corridor, precum şi energia nucleară, agricultura şi aviaţia civilă.

Cei doi diplomaţi de rang înalt au mai discutat despre situaţia uigurilor, o minoritate etnică majoritar musulmană din regiunea Xinjiang din vestul Chinei, în cazul căreia China este acuzată adesea că o persecută.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri