Ministrul german de Externe: Berlinul știa despre riscurile energetice rusești și nu a făcut nimic

Data actualizării: Data publicării:
annalena baerbock
Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei. Foto: Profimedia Images

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat marți că politicienii germani știau despre pericolele creșterii dependenței energetice de Rusia după anexarea Crimeei din 2014 – și că acum plătesc prețul pentru ignorarea problemei.

 „De fapt, noi, ca europeni, știam încă din 2014... că trebuie să devenim complet independenți de importurile rusești de combustibili fosili și a fost pusă în aplicare o strategie de diversificare a importurilor noastre de energie”, a spus Baerbock într-un discurs la Berlin. „Cu toate acestea, nu am abordat această problemă, iar acest lucru se răzbună acum în cel mai brutal mod”, a declarat Annalena Baerbock, scrie Politico.

Politicienii germani, în primul rând cei care au făcut parte din guvernul anterior al fostului cancelar Angela Merkel, au fost supuși unei analize mai atente cu privire la problema dependenței țării de importurile rusești de energie, în vreme ce anii de poziționare geopolitică agresivă a președintelui rus Vladimir Putin au culminat cu atacul asupra Ucrainei. Germania este acum în dificultate în timp ce caută un echilibru între cererile de interzicere a importurilor de energie din Rusia și pericolul ca o astfel de măsură să arunce propria economie în recesiune.

Ministrul Economiei: Să recunoaștem că am acționat greșit în trecut

Ministrul Economiei, Robert Habeck, care la fel ca Baerbock este din Partidul Verzilor, a criticat dur deciziile trecute ale Berlinului.

„Politica energetică este întotdeauna o politică de putere, este întotdeauna o politică de interese, este întotdeauna o politică de securitate. Și dacă te uiți înapoi, aproape că nu poți înțelege cum am putut fi atât de orbi să trecem cu vederea asta”, a spus el la conferința de la Berlin.

În ciuda anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014 și a unui conflict armat întreținut de Rusia în estul Ucrainei în anii următori, Germania și-a crescut dependența de importurile rusești de energie și a aprobat, de asemenea, construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2.

„Trebuie să recunoaștem că am acționat greșit în trecut”, a spus Habeck. 

Politicienii din Partidul Verzilor au criticat puternica dependență a Germaniei de importurile de energie din Rusia, precum și de conducta Nord Stream 2, parțial legată de poziția lor politică de promovare a surselor regenerabile precum energia eoliană sau solară ca soluție alternativă la combustibilii fosili.

În timpul campaniei electorale din Germania de anul trecut, Baerbock - candidata verzilor la funcția de cancelar - a fost singura care a avertizat deschis asupra intențiilor geopolitice ale Rusiei și a conexiunilor energetice.

„Dacă vrei cu adevărat să conduci o țară și o Europă, atunci trebuie să privești înainte și să te întrebi: ce se va întâmpla în viitor? Și Putin este într-o competiție, nu doar cu Ucraina pe care vrea să o destabilizeze, dar și cu noi, europenii”, a spus Baerbock vara trecută, într-o dezbatere televizată.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri