Miraculoasa supraviețuire dintr-un naufragiu a unei femei care nu știa să înoate. În tragedie a pierdut 17 membri ai familiei

Data actualizării: Data publicării:
barca
Tragedie în Mozambic. O barcă cu 100 de oameni s-a răsturnat. FOTO: Getty Images

„Nu știu cum am reușit să scap. Nu știu să înot”, spune Muaziza Ambaraje, una dintre puținii supraviețuitori ai tragediei din Mozambic, din această săptămână, când o barcă cu 100 de oameni s-a răsturnat. Femeia a pierdut 17 rude în această tragedie.

Muaziza Ambaraje era luni, în ambarcațiunea care călătorea de la Lunga către Insula Mozambic.

„Nu a fost niciun val, nu am lovit nimic. Pur și simplu barca era supraaglomerată. Apa a intrat în barcă, iar mulți oameni s-au panicat și au sărit  în mare”, a povestit pentru BBC Muaziza Ambaraje.

Femeia a descris momentul de coșmar în care în jurul ei pluteau cadavre în timp ce încerca să se mențină pe linia de plutire. Peste 100 de persoane au murit luni în haosul creat, inclusiv 17 membri ai familiei ei. Mama, tatăl, bunica, nepoatele și nepoții ei au murit cu toții, spune Ambaraje. Nu știe pentru ce motiv ea a fost cruțată și crede că a fost mila divină.

Oamenii se îndreptau spre Muzambic într-un moment de sărbătoare pentru lumea musulmană.  

„M-am simțit complet distrus. Am văzut cadavre îngrămădite pe mal – unii erau copii de până la trei ani. Trebuia să ajut. Mai erau oameni în bărcile de salvare, așa că le-am transportat cadavrele în camionul meu până la casele rudelor lor”, își amintește Momade Issufo, care s-a repezit să salveze oamenii, de îndată ce a aflat vestea naufragiului.

Bărbatul în vârstă de 44 de ani spune că printre morți era și o verișoară a sa, care era însărcinată. El și-a exprimat dorința ca guvernul Mozambicului să construiască un nou pod dinspre continent spre insulă, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să apeleze la bărcile care ajung să îi pună în pericol.

Mii de bărci de pescuit operează ilegal ca feriboturi de-a lungul coastei de 2.750 km a țării. Bărcile sunt deseori supraîncărcate pentru profitul celor care le operează.

Guvernul a refuzat inițial să răspundă la cererea de comentarii a BBC. Un oficial de la agenția maritimă a țării a comunicat că a primit ordin să nu comenteze. Cu toate acestea, un oficial local din provincia Nampula, secretarul de stat Jaime Neto, a declarat pentru BBC că pentru supraviețuitori se oferă transport, hrană și sprijin psihologic, în timp ce familiile victimelor primesc sicrie. Nu s-a pus încă problema pentru alt ajutor financiar.

Autoritățile au instituit trei zile de doliu național, în timp ce anchetatorii au început o anchetă pentru a afla cauza accidentului.

Explicația inițială a guvernului pentru tragedia de luni a fost că oamenii panicați fugeau de pe continent în număr mare, după ce s-au răspândit informații false că trebuie să meargă pe insulă pentru a scăpa de un focar de holeră. În timpul vizitei fpcute miercuri la rudele victimelor, președintele Filipe Nyusi i-a condamnat pe cei care răspândesc știri false „cu rea-credință” și care „răspândesc frică și teroare în rândul populației”.

Accidentele de acest fel nu sunt neobișnuite în Mozambic, dar rareori mor atât de mulți oameni. Un oficial local a declarat pentru BBC că 115 persoane au murit, mult mai mult decât cele 98 raportate de guvern. Ibrahim Momade Munheti, liderul comunității Jembesse, a spus că în barcă erau 150 de persoane, dar oficialitățile au comunicat că erau 130.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri