Aeroportul din Chişinău își schimbă abrevierea internațională, pentru a scăpa de moștenirea sovietică. De la ce provine denumirea „KIV”

Data publicării:
intrarea principala aeroport chisinau, terminal plecari
Aeroportul Chișinău va fi abreviat RMO în loc de KIV. Foto: Profimedia

Republica Moldova va modifica abrevierea internaţională formată din trei litere pentru aeroportul din Chişinău, a anunţat miercuri ministrul infrastructurii şi dezvoltării teritoriale, Andrei Spînu. Demersul este privit ca o nouă încercare de distanţare de moştenirea sovietică şi de dependenţa de limba rusă a fostei republici din componenţa URSS.

Începând cu 18 ianuarie, aeroportul din Chişinău va folosi abrevierea RMO - însemnând Republica Moldova - în locul denumirii actuale, KIV, care datează din epoca sovietică, a spus ministrul Andrei Spînu, potritvit Reuters, preluată de News.ro.

Arevierea KIV era folosită ca o aproximare a denumirii capitalei moldovene în limba rusă (Kişinev), care a fost înlocuită în era post-sovietică de Chişinău, denumirea în limba română.

„Schimbarea unei abrevieri este o procedură destul de îndelungată şi durează de aproape un an”, a declarat Spînu pentru ProTV Chişinău.

„Scopul principal este să eliminăm denumirea rusească de KIV şi să scăpăm de moştenirea a ceea ce a însemnat numele Kişinev”, a mai precizat Spînu.

Limba română este singura limbă de stat în Republica Moldova, dar limba rusă este încă folosită pe scară largă.

Spînu a declarat că încercările de a găsi alte abrevieri care să reflecte numele post-sovietic al capitalei s-au lovit de dificultăţi, deoarece acestea erau deja folosite pe internet.

„Cred că ne vom obişnui rapid cu noua abreviere care semnifică numele ţării noastre”, a declarat el pentru ProTV Chişinău.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a indicat Moscova drept principala ameninţare la adresa securităţii ţării sale. Luna aceasta, Uniunea Europeană a acceptat să înceapă negocierile de aderare atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova. Moscova a acuzat-o pe Sandu şi pe alţi oficiali moldoveni că sunt rusofobi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri