Bogdan Aurescu, după ce Chișinăul a primit primele doze de vaccin anti-COVID: România își ține mereu promisiunile

Data actualizării: Data publicării:
militari transportand cutii cu vaccinuri pe aeroportul din chisinau
Primele vaccinuri anti-COVID care au ajuns în Republica Moldova au fost trimise de România Foto: Facebook Maia Sandu

România își ține mereu promisiunile în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, a comentat, sâmbătă, pe Twitter, ministrul de externe Bogdan Aurescu, după ce primele dozele de vaccin anti-COVID de care beneficiază Republica Moldova au fost trimise de București și au ajuns, sâmbătă după-amiază, la Chişinău.

„Tocmai au ajuns azi în Republica Moldova primele 21.600 de doze de vaccin din cele 200.000 promise în decembrie 2020 de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. E primul vaccin contra COVID-19 ce ajunge în Republica Moldova! România își ține mereu promisiunile, în beneficiaul direct al cetățenilor Republicii Moldova”, a scris Bogdan Aurescu pe contul de Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a postat sâmbătă după-amiază, pe pagina sa de Facebook, fotografii de la sosirea avionului care a transportat dozele de vaccin la Chişinău. „Mulțumim România! Mulţumim, Uniunea Europeană!”, a scris Maia Sandu.

Ea a precizat că lotul primit sâmbătă de vaccinuri AstraZeneca va fi utilizat pentru imunizarea „tuturor medicilor, angajaţilor din sistemul medical şi lucrătorilor implicaţi în prima linie de luptă cu pandemia”, vaccinarea urmând să înceapă în zilele următoare.

„Suntem foarte recunoscători României, autorităților de la București pentru acest vaccin. Așteptăm în continuare să vină și celelalte doze. Dar această primă tranșă este foarte importantă pentru noi pentru că merge în primul rând pentru personalul medical din prima linie. Și acest vaccin va salva viața unor oameni. Foarte încurajatoare, pentru mine, această donație și sper ca în curând să putem să aducem vaccin pentru cât mai mulți oameni și să putem să revenim la normalitate într-un termen cât mai restrâns”, a spus președinta Maia Sandu, prezentă pe aeroport în momentul în care a sosit lotul de vaccinuri din România.

Vaccinul rusesc n-a ajuns încă în Republica Moldova

România este prima țară UE care donează vaccinuri Republicii Moldova. Sunt, de altfel, primele vaccinuri anti-COVID la care are acces Republica Moldova.

Liderul socialiștilor din Republica Moldova, fostul președinte Igor Dodon, anunțase că livrarea vaccinului rusesc Sputnik V va începe „foarte curând”, deși Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău nu a anunțat un acord în acest sens, menționează agora.md.

Fostul președinte spunea încă din vara trecută că negociază cu Moscova pentru a obține vaccinul Sputnik, dar vaccinul rusesc a fost acreditat abia vineri în Republica Moldova, pe baza faptului că a fost acreditat și în într-un stat UE. Este vorba de Ungaria, singura țară membră UE care folosește vaccinul rusesc.

Sâmbătă, pe aeroportul din Chișinău a fost prezent în momentul sosirii vaccinurilor din România și șeful misiunii UE în Republica Moldova, Peter Michalko. „Sunt mândru că această susținere, această donație, a putut să vină cu susținerea mecanismului UE de protecție civilă. Acest gest arată cât de mare este solidaritatea din partea UE și a țărilor membre și am arătat asta de multe ori”, a spus șeful misiunii UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri