Sari la conținut

Chișinău | Sondaj: Moldovenii rămân mai atrași de Rusia decât de UE și SUA

În ciuda susținerii puternice primite din Occident, inclusiv financiară, cei mai mulți moldoveni vor ca țara să-și caute aliați mai degrabă la Est decât în Vest, iar Federația Rusă rămâne mult mai apreciată decât România, Uniunea Europeană sau Statele Unite, indică un sondaj realizat peste Prut și citat de europaliberă.org.

Datele cercetării confirmă rezultate altor sondaje recente şi anume că preferinţele moldovenilor pendulează între Vest şi Est, iar balanţa înclină în favoarea Rusiei. Republica Moldova ar trebui să fie apropiată de Rusia cred 57% din respondenţi. 43% optează pentru apropierea Moldovei de Occident şi Europa. Diferenţa se micșorează atunci când trebuie să aleagă între proiecte integraţioniste.

Tabăra celor pro Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia, numără 48% de adepţi, în raport cu 40% a celor pro-Uniunea Europeană.

Datele sondajului plasează Federaţia Rusă în topul ţărilor faţă de care moldovenii au atitudini pozitive. Rusia este urmată de UE, România, Ucraina, iar la coada clasamentului se plasează SUA.

Ideea aderării Moldovei la NATO e sprijinită de 21% dintre respondenţi. Pentru unirea Moldovei cu România optează 23%. Tot atâția spun că limba de stat este româna şi nu moldoveneasca.