Drapelul imperial promovat de Putin ca simbol al „Noii Rusii” a fost declarat extremist în Republica Moldova

Data publicării:
Waving flags of Russian nationalists (old Russian imperial flags)
Steagul cu trei linii orizontale de culoare negru-galben-alb a fost folosit ca drapel naţional al Imperiului Rus în anii 1858-1896. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Drapelul imperial promovat de Putin ca simbol al „Noii Rusii” și utilizat tot mai des în ultimii ani de organizaţii naţionaliste din Rusia, precum şi în regiunile ocupate ale Ucrainei, a fost declarat extremist pe teritoriul Republicii Moldova printr-o decizie luată de Judecătoria Chişinău, la solicitarea Procuraturii Generale, a Ministerului Justiţiei şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate, scrie News.ro.

Magistraţii au admis la 3 aprilie cererile autorităţilor şi au constat „caracterul extremist al drapelului cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru”, scrie NewsMaker.

Hotărârea poate fi atacată în apel în termen de 30 zile de la pronunţare.

Steagul cu cele trei linii orizontale de culoare negru-galben-alb a fost folosit ca drapel naţional al Imperiului Rus în anii 1858-1896, pe timpul domniei ţarului Alexandru al II-lea.

În prezent, acesta este promovat de Kremlin şi de Vladimir Putin în calitate de simbol al „Noii Rusii”.

În anul 2014, drapelul a fost arborat la Doneţk şi Luhansk de armata de ocupaţie rusă, iar unele unităţi militare îl au şi acum în dotare. Potrivit anticorupţie.md, şi la Comrat, în Găgăuzia, sunt utilizate astfel de steaguri la manifestaţiile pro-ruse.

Ce simboluri mai sunt interzise în Republica Moldova

În primăvara anului 2022, la câteva luni de la invazia rusă în Ucraina, Parlamentul de la Chişinău a votat, la propunea partidului de guvernământ PAS, interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe, dar şi a însemnelor „V” şi „Z”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul său de agresiune din ţara vecină.

Aceste simboluri au fost interzise pe teritoriul Republicii Moldova, iar persoanele care le utilizează riscă amenzi mari şi muncă în folosul comunităţii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri