Sari la conținut
News Alert

Protest inedit în presa din R. Moldova

Mai multe site-uri de presă din Republica Moldova protestează într-un mod inedit, după ce un fost comisar al municipiului Chișinău a cerut să fie pusă sub acuzare o ziaristă de investigație. Astfel, pe mai multe site-uri de știri sunt publicate articole depersonalizate, în care personajele publice apar în fotografii cu chipurile acoperite cu o bandă neagră, iar în texte, numele oficialilor sunt înlocuite cu literele „X” sau „Y”.

protest deschide

Gestul face parte dintr-o campanie inițiată împotriva interpretării abuzive și eronate a Legii privind protecția datelor cu caracter personal.

protest unimedia

Vladimir Botnari a depus o plângere penală la Procuratura municipiului Chișinău în care spune că jurnalista Mariana Rață a accesat și difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal care îl vizează pe el și membrii familiei sale, scrie unimedia.mdÎn aceeași cerere, fostul poliţist solicită tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au accesat și difuzat, din octombrie 2009 și până în prezent, date cu caracter personal care îi vizează familia. Procurorii au inițiat un proces penal în baza cererii fostului polițist. 

protest agora

Citiți și:  R. Moldova. Jurnaliștii și societatea civilă, împotriva interpretării abuzive a Legii privind protecția datelor cu caracter personal

protest anticoruptie md

protest ecopresa

Ce a scris jurnalista Mariana Rață. Cine este Vladimir Botnari

Articolul ziaristei se referea la numirea în funcția de șef al Direcției Securitate din cadrul Moldtelecom a fostului comisar Vladimir Botnari, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldate cu moartea cetățeanului Valeriu Boboc.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, Vladimir Botnari a confirmat atunci că este angajat la Moldtelecom, dar a refuzat să ofere detalii despre funcția deținută.

Pentru a afla detalii despre condițiile în care a fost angajat la companie și care sunt atribuțiile  de serviciu ale lui Botnari, reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice a depus, în decembrie 2016, o cerere oficială la Moldtelecom, la care nici până în prezent nu am primit răspuns.

 În știrea publicată sunt menționate, în treacăt, informațiile apărute anterior în presă despre proprietățile familiei Botnari. Fără a indica numele soției și fiicei lui Botnari, jurnalista nota: „Presa a scris anterior și despre averea lui Vladimir Botnari. Potrivit Ziarului de Gardă, fostul comisar al Capitalei are viză de reşedinţă într-o casă de milioane, înscrisă pe numele fiicei sale cu doar o săptămână înaintea evenimentelor din aprilie 2009. Botnari mai deţine, împreună cu familia, o vilă de lux în comuna Tohatin, acolo unde este văzut adesea, alături de soţia sa”.
 
Cu excepția numelui lui Vladimir Botnari, în știre nu sunt invocate alte date cu caracter personal. Cu toate acestea, invocând faptul că din 2009 nu mai deține o funcție publică, activând într-o instituție privată, fostul comisar cere „investigarea cazului și atragerea la răspundere penală, conform Art. 177, al. 2, Cod Penal, a persoanei responsabile de accesarea și publicarea datelor cu caracter personal ale lui Botnari Vladimir, Botnari Maria și Alexa-Botnari Diana”.
 
Plângerea lui Vladimir Botnari a fost înregistrată pe 27 decembrie 2016, iar zilele trecute, jurnalista Mariana Rață a fost audiată de procuror.
Pe aceeași temă