NASA a găsit Voyager 2, după ce a pierdut legătura cu sonda spațială din greșeală

Data actualizării: Data publicării:
voyager
Sonda spațială Voyager. FOTO: Profimedia Images

NASA a reușit să obțină un semnal de la Voyager 2, după ce a pierdut contactul cu sonda spațială aflată la milarde de kilometri distanță. Semnalul transmis prin intermediul Deep Space Network este practic o încercare de a "striga" către Voyager 2 și de a încerca să-i atragă atenția, în ciuda faptului că antena sa nu este orientată în așa fel încât să recepționeze semnalul radio, susține NASA.

"Am cerut sprijinul grupurilor Deep Space Network și Radio Science pentru a încerca să obținem un semnal de la Voyager 2", a declarat Suzanne Dodd, directorul proiectului Voyager al NASA, potrivit CNN.

"Acest demers a avut succes, în sensul că primim "bătăi de inimă" de la nava spațială. Așadar, știm că nava spațială este în viață și funcționează. Iar asta ne-a ridicat moralul", a mai spus aceasta.

Avansând tot mai adânc în spaţiul interstelar, contactul cu Voyager 2 a fost pierdut după ce controlorii de zbor au trimis din greşeală o comandă eronată în urmă cu mai bine de o săptămână, care i-a înclinat antena sondei în afara Pământului. Antena sondei s-a deplasat cu doar 2%, dar a fost suficient pentru a întrerupe comunicaţiile. 

Echipa misiunii a fost plăcut surprinsă că a reușit să obțină un "semnal" de la nava spațială cu ajutorul Deep Space Network, o rețea internațională de antene radio masive care permite NASA să comunice cu misiunile din întregul cosmos.

Fiecare dintre cele trei antene gigantice este situată la aceeași distanță, ceea ce face ca una dintre ele să fie mereu în comunicare cu diferite nave spațiale pe măsură ce Pământul se rotește. O antenă radio este amplasată la Goldstone, lângă Barstow, California, a doua lângă Madrid, iar a treia lângă Canberra, Australia.

Acum, echipa misiunii va încerca să trimită un semnal înapoi către nava spațială.

"Acum vom genera o nouă comandă pentru a încerca să îndreptăm antena navei spațiale spre Pământ", a declarat Dodd. "Există o probabilitate scăzută ca acest lucru să funcționeze".

NASA încearcă să «strige» la Voyager 2

Semnalul transmis prin intermediul Deep Space Network este practic o încercare de a "striga" către Voyager 2 și de a încerca să-i atragă atenția, în ciuda faptului că antena sa nu este orientată în așa fel încât să recepționeze semnalul radio, susține NASA.

Având în vedere distanța dintre Voyager 2 și Pământ, este nevoie de aproximativ 18.5 ore pentru ca semnalul să parcurgă un singur drum prin sistemul solar până la nava spațială.

În cazul în care semnalele de pe Pământ nu ajung la Voyager 2, nava spațială este deja programată să se reorienteze de mai multe ori pe an pentru a-și menține antena îndreptată în direcția Pământului.

Următoarea resetare a fost deja programată pentru 15 octombrie, iar echipa speră că acest program le va permite reluarea comunicării cu Voyager 2.

"Dar este o perioadă lungă de așteptare, așa că vom încerca să trimitem comenzi de mai multe ori înainte de această dată", a declarat Dodd.

Nu este pentru prima dată când bătrânele sonde gemene, ambele lansate în 1977, au avut probleme.

În timp ce acești "cetățeni în vârstă" continuă să exploreze cosmosul, echipa NASA le-a încetinit funcțiile pentru a economisi energie și a le prelungi misiunile.

De-a lungul timpului, atât Voyager 1, cât și Voyager 2 s-au confruntat cu probleme și disfuncționalități neașteptate. În 2020, vreme de 7 luni, Voyager 2 și Deep Space Network nu au putut comunica.

Echipa se așteaptă ca Voyager 2 să rămână pe traiectoria planificată, chiar și fără să primească comenzi. Între timp, Voyager 1, care se află la aproape 24 de miliarde de kilometri de Pământ, continuă să funcționeze conform așteptărilor și să comunice cu Deep Space Network.

Ambele se află în spațiul interstelar și sunt singurele nave spațiale care operează dincolo de heliosferă, colectând date valoroase în timp ce explorează un teritoriu interstelar neexplorat.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri