NATO reacționează după identificarea fragmentelor de dronă rusească pe teritoriul României: Suntem solidari cu aliatul nostru

Data publicării:
steagurile româniei și NATO
Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt interimar al Alianței Nord-Atlantice, Dylan White, a reiterat sprijinul și solidaritatea NATO pentru România după situația provocată de prăbușirea dronelor rusești pe teritoriu românesc în ultimele zile.

„Ambasadorul român i-a informat pe aliații NATO cu privire la atacurile dese ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene în apropiere de România, în cadrul unei întâlniri obișnuite ale Consiliului Nord-Atlantic, miercuri.

El i-a informat pe aliați că fragmentele de drone similare celor folosite de Rusia au fost identificate pe teritoriu românesc pentru a treia oară.

NATO este solidară cu aliatul nostru, România. Secretarul General a vorbit cu președintele Iohannis în weekend. Continuăm să monitorizăm situația în legătură directă cu autoritățile române”, a transmis purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White.

Ministerul de Externe a transmis un „protest ferm” la adresa Rusiei, miercuri, față de „violarea spațiului aerian al României”

„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, a transmis MAE român, miercuri.

MApN a transmis, anterior, că rămășițele sunt dintr-o dronă rusească

Ministerul Apărării transmisese, anterior, miercuri, că fragmentele de dronă descoperite în proximitatea localității Nufăru din Tulcea au aparținut unui dispozitiv „similar celor folosite de armata rusă”. 

MApN transmisese, de asemenea, că „atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare a Ucrainei, executate în proximitatea graniței cu România sunt nejustificate” și „în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional”.

„Echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată astăzi, 13 septembrie, în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice.

Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident”, a transmis MApN într-un comunicat, miercuri.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri