Video Exclusiv „Ne e teamă că o să vedem orașe românești nivelate ca Bahmutul”. Mărturia unui român care luptă pe frontul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
un roman care lupta pe frontul din ucraina
Getotac, român militar în Ucraina. FOTO: Captură video Digi24

„O să continuăm să luptăm chiar dacă rușii ne împing până la graniță”. Este mărturia unui român care luptă, de mai bine de un an, cot la cot cu soldații ucraineni. În exclusivitate pentru Digi24, acesta spune că situația este tot mai tensionată pe front, dar nici el și nici ceilalți români nu au de gând să renunțe. Nu sunt mercenari, ci înrolați voluntar în armata lui Zelenski. În prima linie, conaționalii noștri luptă alături de ucraineni aproape de Herson. Nu le e teamă că o să moară în război, ci le e teamă să nu ajungă conflictul și la noi în țară.

„Auziți aviația! Astea-s bombele. Se cutremură pământul. E o activitate extremă azi. Nu se poate închipui ce e aici”, își spune Getotac.

Din motive de securitate identitatea lui este protejată. E român și luptă pe frontul din Ucraina de mai bine de un an. Alături de el sunt mulți alți conaționali, chiar și foști rezerviști din Armata României.

Getotac, român militar în Ucraina: „Să ascund însemnele cu România că ne văd din dronă și dau și mai bine că văd că suntem străini. Of, doamne, mai avem un pic și scăpăm. Doamne ajută! Erau rezerviști. Au crezut că e mai bună alternativa asta idealistă să îți aperi oarecum țara decât să pleci pe un contract privat în Africa. Cam toți cei care suntem aici vedem problema cam în același fel, vedem un pericol asupra țării în viitor.”

Românii acționează sub comanda militarilor ucraineni

Au contracte cu Ministerul ucrainean al Apărării și acționează sub comanda militarilor ucraineni.

Getotac, român militar în Ucraina: „Nu suntem mercenari. Suntem soldați încadrați exact ca în legiunea franceză. Suntem soldați în Forțele Armate ale țării unde activăm. Nu suntem paramilitari, pentru că nu operăm de capul nostru, iar banii sunt.. mă rog.. extrem de puțini la riscul care există aici. E teamă că o să vedem orașe românești nivelate ca și Bahmutul. Există, există teamă. Nu teamă pentru că murim. Asta 100% ne-am asumat.”

După un an pe front, acesta spune că situația este tensionată, iar lipsa de armament a ucrainenilor se simte.

Getotac, român militar în Ucraina: „E o fază și periculoasă și dificilă. La nivel politic există niște tensiuni care nu existau la începutul războiului sau speram să nu se întâmple. Există problema asta de muniție, există avansurile rusești. Se pare că iau arme de la toate dictaturile din lume. Simțim efectiv o presiune. Am aflat că rușii au ordin să moară sau să țină linia. Deci nu să se retragă.”

Rușii nu se retrag, iar românii sunt determinați să lupte cât e nevoie.

Getotac, român militar în Ucraina: „Noi glumim că o să ne împingă rușii până în vamă. O să lăsăm arma ucraineană și o să cerem una românească, să continuăm în țară. Sperăm să nu se întâmple asta.”

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri