Netanyahu: Israelul și Arabia Saudită se apropie de „o pace istorică”

Data actualizării: Data publicării:
Benjamin Netanyahu cu steaguri israeliene în spate gesticulează cu mâna stângă
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului. FOTO: Getty Images

Israelul şi Arabia Saudită sunt "aproape" de o pace "istorică", a declarat vineri prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu la ONU, considerând că palestinienii nu au drept de "veto" asupra relaţiilor arabo-israeliene, relatează AFP.

Reamintind normalizarea în 2020 a relaţiilor cu trei ţări arabe pe care a descris-o drept "zorii unei noi ere", el a estimat că „suntem aproape de o evoluție şi mai spectaculoasă, de o pace istorică între Israel şi Arabia Saudită”.

Prinţul moştenitor saudit al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, supranumit MBS, a afirmat şi el recent, într-un interviu acordat televiziunii americane Fox News, că monarhia sunnită şi statul evreu "se apropie în fiecare zi" de o normalizare a relaţiilor lor, scrie Agerpres.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a avertizat joi că nu va exista pace în Orientul Apropiat şi Mijlociu dacă nu se va ţine cont de "drepturile legitime" ale poporului său, adică de aplicarea unei soluţii a două state, aminteşte AFP.

Iranul trebuie să se confrunte cu o ameninţare "credibilă" pentru a opri programul nuclear, a declarat, de asemenea, la ONU premierul israelian Benjamin Netanyahu.

"Atât timp cât voi fi prim-ministru al Israelului, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare", a promis premierul.

În discursul său la ONU, el a declarat că "mai presus de toate, Iranul trebuie să se confrunte cu o ameninţare nucleară credibilă".

Textul discursului a menţionat o ameninţare "militară" credibilă împotriva programului nuclear iranian, şi nu "nucleară", a dat asigurări biroul primului ministru, invocând "o interpretare greşită".

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri