Newsweek: Planul „Arca lui Noe”. Cum plănuiește Putin să fugă în Venezuela, dacă Rusia pierde războiul în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin face cu mâna dintr-un mini submarin
Planul „Arca lui Noe” presupune evacuarea lui Putin din Rusia în țări precum Venezuela sau Argentina. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin are un plan de evacuare din țară, care presupune fuga sa în Venezuela sau Argentina, în cazul în care Rusia pierde războiul din Ucraina. Informația a fost dezvăluită în premieră de un fost angajat al Kremlinului, însărcinat cu scrierea discursurilor prezidențiale, informează Newsweek.

Respectivul fost angajat, Abbas Galiamov, este în prezent un analist politic care trăiește în exil în Israel din 2018. Galiamov a declarat că informația i-a fost furnizată de o „sursă de încredere” care i-a transmis că la Kremlin se lucrează din primăvară la un plan de rezervă pentru situația în care Rusia suferă o înfrângere în Ucraina.

„De regulă nu dezvălui astfel de povești de culise, dar astăzi voi face o excepție”, a precizat Galiamov, într-o postare publicată pe Telegram. „În primul rând, am prea multă încredere în sursa mea și, în al doilea rând, informația este extrem de suculentă”.

Astfel, planul de evacuare a lui Putin din Rusia este numit - neoficial - „Arca lui Noe”.

Inițial, China era „țara de destinație” pentru liderul rus, dar, în prezent, principalele țări avute în vedere pentru evacuarea lui Putin din Rusia sunt Argentina și Venezuela.

„După cum sugerează și numele (Arca lui Noe), este vorba despre găsirea unui loc nou unde să te stabilești, în cazul în care devine extrem de inconfortabil să mai rămâi în propria ta țară”.

„Cei din anturajul său nu exclud varianta ca el (Putin) să piardă războiul, să piardă puterea și să fie nevoit a fi evacuat de urgență undeva”, a spus fostul angajat de la Kremlin.

Galiamov a spus că cel responsabil de pregătirea și execuția planului „Arca lui Noe” este Iuri Kurilin, fost vicepreședinte al companiei energetice rusești Rosneft. Kurilin, care are inclusiv cetățenie americană, a demisionat în vară, în mod formal, din această companie și acum e complet dedicat proiectului „Arca lui Noe” referitor la posibila evacuare a lui Putin din țară, în cazul în care acesta pierde puterea în Rusia.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri