"Nicăieri nu este ca acasă". Bolsonaro spune că nu se teme de "răzbunare" și vrea să se întoarcă în Brazilia

Data publicării:
Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro, președintele Braziliei. Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, care se află în Statele Unite de la sfârşitul lunii decembrie 2022, a declarat pentru prima dată sâmbătă seara că "intenţionează să se întoarcă în Brazilia în următoarele săptămâni", potrivit unei înregistrări video difuzate de postul CNN Brasil.

"Nicăieri nu este ca acasă... Ştim că Brazilia este o ţară fantastică. Şi eu vreau să mă întorc în Brazilia. Intenţionez să mă întorc în Brazilia în următoarele săptămâni", a spus fostul lider de extremă-dreapta la întâlnirea cu brazilieni la Boca Raton, Florida, menţionând pentru prima dată revenirea sa în Brazilia.

"Am avut o guvernare fără corupţie. Am lucrat cu suflet, cu onestitate. Nicio măsură de răzbunare, sau chiar persecuţie, nu este justificată", a mai afirmat el, în contextul în care face obiectul unei anchete a Curţii Supreme a ţării sale pentru a stabili rolul jucat de el în atacul comis de "bolsonarişti" asupra instituţiilor naţionale din Brasilia, la 8 ianuarie. Abia la şase ore după atacuri, Bolsonaro a condamnat din vârful buzelor "jafurile şi luarea cu asalt a clădirilor publice", negând totodată orice responsabilitate.

 Succesorul său de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat la 2 februarie că este "sigur" că fostul preşedinte "a pregătit lovitura de stat".

"Trebuie să facem faţă problemelor", a mai lansat Jair Bolsonaro sâmbătă seara în faţa susţinătorilor săi. "Uneori trebuie să ne asumăm riscuri, merită. Puteţi fi siguri că majoritatea brazilienilor sunt alături de noi", a adăugat el.

Fostul căpitan de armată, Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, s-a refugiat în Statele Unite la 30 decembrie, chiar înainte de învestirea lui Lula, la 1 ianuarie, refuzând, aşa cum cere tradiţia, să predea eşarfa prezidenţială succesorului său.

Bolsonaro a stat departe de lumina reflectoarelor în primele săptămâni petrecute în Florida, singurele sale activităţi cunoscute constând într-o deplasare la un supermarket şi o alta pentru a mânca pui prăjit de unul singur la un restaurant de tip fast food.

El a cerut o viză de şedere de şase luni la sfârşitul lunii ianuarie pentru a putea rămâne în Statele Unite, potrivit avocatului său. 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri