Galerie Foto „Sună-mă când ajungi!”: Mesajul devenit sloganul manifestanților furioși din Grecia. Proteste violente la Atena

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0761248265
Proteste violente la Atena. Foto: Profimedia Images

Sunt din nou revolte în capitala Greciei. Mii de oameni protestează miercuri în fața Parlamentului din Atena, la o săptămână după tragedia feroviară în care au murit 57 de oameni. Între timp, „Sună-mă când ajungi!”, un mesaj trimis de multe mame copiilor lor aflaţi în trenul morţii a devenit sloganul manifestanţilor furioşi din Grecia.

Noi proteste de amploare în fața Parlamentului din Atena după tragedia feroviară. FOTO: Profimedia Images
Noi proteste de amploare în fața Parlamentului din Atena după tragedia feroviară. FOTO: Profimedia Images

ACTUALIZARE 20:10 În mulţimea care a defilat în toată ţara miercuri existau bannere pe care era scris mesajul „Sună-mă când ajungi!”, care s-a răspândit rapid pe reţelele sociale în orele care au urmat după accidentul de tren de pe 28 februarie, informează AFP.

La Atena, tinerii furioşi au scandat, de asemenea: „Trimite-mi un mesaj când ajungi! Nu ai ajuns niciodată. Te vom răzbuna, micuţule”.

În câteva zile, „Sună-mă când ajungi” a devenit echivalent pentru Grecia indignată cu „I can't breathe”, sloganul apărut în SUA după moartea în mai 2020 a afro-americanului George Floyd, care s-a sufocat sub genunchiul unui poliţist alb.

Într-o ţară în care familia este un element puternic al societăţii, „Sună-mă când ajungi!” rezumă „mentalitatea părinţilor în Grecia, în special a mamei care se îngrijorează dacă nu ştie că este bine copilul său”, a explicat pentru AFP o mamă de peste 50 de ani, care are doi copii şi lucrează în cadrul administraţiei municipale şi care a ieşit miercuri să protesteze la Atena.

„Este mesajul pe care toate mamele din Grecia îl trimit", spune şi Giota Tavoulari, de 58 de ani, din sindicatul farmaciştilor. Acest slogan este reluat peste tot pentru că este destul de semnificativ: aceşti copii nu îşi vor revedea familiile pentru că guverne, companii nu au avut grijă” de sistemele de securitate feroviare.

În numeroase unităţi şcolare, elevi din ciclu primar, de liceu şi de colegiu au aşezat pe jos zeci de rucsacuri pentru a forma acest mesaj "pare me otan phtasis!", „sună-mă când ajungi!” sau uneori „trimite-mi un mesaj când ajungi!”.

Multe victime ale acestei tragedii naţionale, cum au numit-o autorităţile greceşti, erau studenţi care se întorceau la Salonic, marele oraş universitar din nordul ţării, după un weekend prelungit.

Media din Grecia au afirmat că acest mesaj face parte din mărturia mamei unei victime care a relatat că a primit un telefon de la fiul ei de 23 de ani care se afla în trenul Atena-Salonic.

„Mamă, este prea multă lume în tren. Nu am văzut niciodată un tren atât de plin. Te sun când ajung, vino să mă iei!”, i-a spus acest tânăr mamei lui, potrivit site-ului de ştiri LIFO.

La Patras, oraş universitar din Pelopones, protestatarii au plasat în fruntea mulţimii de la protest o instalaţie care reprezenta un sicriu înconjurat cu baloane negre pe care era plasat mesajul: „Mamă, am ajuns”.

Știrea inițială:

Manifestanţii au aruncat cu cocktail-uri Molotov şi pietre în faţa Parlamentului Greciei, în centrul Atenei, iar poliţia a ripostat trăgând cu gaze lacrimogene.

Incidentele au început la sfârşitul unei manifestaţii la care au participat peste 40.000 de persoane revoltate după catastrofa feroviară din Grecia care a făcut 57 de morţi pe 28 februarie şi care a declanşat un val de indignare în întreaga ţară.

Un vehicul a fost incendiat lângă piaţa Syntagma, esplanada aflată mai jos de Parlament, în timp ce un arbust a luat foc în faţa clădirii Parlamentului şi a fost stins imediat de pompieri.

Majoritatea manifestanţilor părăsiseră deja locul acestor incidente.

În jur de 65.000 de persoane au ieşit în stradă miercuri în Grecia, majoritatea la apelul sindicatelor din serviciul public care au declanşat o grevă de 24 de ore.

Accidentul feroviar de pe 28 februarie a stârnit un val de furie și indignare în Grecia față de starea rețelei feroviare, neglijența autorităților, lipsa de investiții și de personal. Mulți dintre pasagerii decedați erau studenți, care se întorceau acasă, în Salonic. 

Oficialii sindicatului feroviar au insistat că au avertizat compania cu privire la problemele de siguranță pe linie. Iar guvernului i se aduc acuzații majore cu privire la eșecul său de a continua reformele în domeniul siguranței feroviare.  

Miercuri, nicio legătură maritimă nu va fi asigurată între continent şi insule, iar trenurile vor rămâne în gară a opta zi la rând.

Angajaţii serviciului public sunt chemaţi la proteste timp de 24 de ore, dar şi învăţătorii din ciclul primar, medicii, şoferii de autobuze şi conductorii de metrou.

La Atena şi la Salonic, al doilea cel mai important oraş din ţară, ciocniri violente au avut loc și duminică între poliţişti şi manifestanţi.

În ultimele zile, imagini cu părinţi sfâţiaţi îngropându-şi copiii - transmise adesea în direct de posturi de televizine - au accentuat la furia din țară.

Premierul Kyriakos Mitsotakis le-a cerut duminică iertare familiilor victimelor.

El a cerut ajutorul Uniunii Europene (UE), care urmează să trimită săptămâna aceasta la Atena experţi de la Agenţia Europeană a Căilor Ferate (ERA).

Furia oamenilor vizează şi societatea de căi ferate Hellenic Train.

Strigând ”Asasinii!!”, manifestanţi şi-au exprimat furia, vineri, în faţa sediului societăţii, şi au înscris acest cuvânt pe sediul acesteia la Atena.

Operatorul Hellenic Train - însărcinat cu traficul pasagerilor şi mărfurilor - a răspuns acuzaţiilor că responsabilitatea întreţinerii reţelei revine companiei publice elene OSE.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri