Norvegia va trimite Ucrainei 100 de "nanodrone" Black Hornet, elemente NASAMS și zeci de mii de rații alimentare

Data actualizării: Data publicării:
A black hornet nano unmanned aerial vehicle is displayed during the Air Force Special Operations Command Technology, Acquisition, and Sustainment Review at Austere Field #6, Florida, July 21, 2021. AFSOC provides high-return on investment capabilities acr
Nanodronă Black Hornet. Foto: Profimedia

Norvegia a anunțat miercuri că va furniza Ucrainei, în acest an, 100 de nanodrone de tip Black Hornet, elemente ale sistemului de rachetă sol-aer de tip NASAMS, care vin în completarea sistemelor de acest tip pe care Lituania urmează să le furnizeze Ucrainei, dar şi zeci de mii de raţii alimentare, potrivit ministrului norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram, care precizează că toate aceste echipamente sunt produse în Norvegia, relatează AFP.

Guvernul norvegian a anunțat o accelerare a susţinerii sale militare a armatei ucrainene împotriva invaziei ruse. Executivul prevede să finanţeze aceste livrări suplimentare, în acest an, cu suma de 2,5 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 220 de milioane de euro - n.red.).

Acest nou ajutor militar se ridică la zece miliarde de coroane norvegiene, cu peste 2 milioane peste suma acordată anterior. Norvegia urmează să ofere și sprijin civil, în cuantum de 7,5 miliarde de coroane norvegiene.

Lituania a achiziționat la finele lunii iunie două sisteme de apărare aeriană NASAMS pentru Ucraina, în valoare de 9.8 milioane de euro, pe care le va livra în termen de trei luni, potrivit Ministerului Apărării de la Vilnius

Achiziția a apărut în urma cererilor urgente ale Ucrainei de a ajuta la întărirea apărării aeriene în fața atacurilor rusești asupra unor obiective militare și civile, au  transmis oficialii lituanieni.

"Achiziţionăm sisteme modernizate de lansatoare de rachete NASAMS, care sunt complet pregătite pentru ca armata ucraineană să le integreze în unităţile lor de control al focului, astfel încât să completeze şi să extindă sistemele NASAMS deja utilizate, donate de Norvegia şi SUA", a declarat la acel moment Arvydas Anusauskas, ministrul lituanian al Apărării.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri