„Nu fiți proști”. Donald Trump le cere republicanilor să blocheze în Congresul SUA proiectul „oribil” de ajutor militar pentru Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump se strâmbă și gesticulează de la tribună cu steagul SUA pe fundal
Donald Trump le cere republicanilor să blocheze în Camera Reprezentanților pachetul financiar care include un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Foto: Getty Images

Fostul preşedinte republican Donald Trump ameninţă să „îngroape”, săptămâna aceasta, prin aliaţii săi din Congres, orice viitor ajutor american destinat Ucrainei în război cu Rusia, informează AFP, preluată de news.ro. Miliardarul american şi-a lansat ameninţările după prezentarea publică a unui proiect de lege adoptat în Senat, care prevede un pachet financiar în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat Kievului.

„Nu fiţi proști”, le-a spus Trump congresmenilor republicani, apreciind că „numai un idiot sau un democrat de stânga radicală ar vota pentru acest proiect de lege oribil”.

Acest proiect de lege - care prevede în afară de acest ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat Kievului, un ajutor în valoare de 14 miliarde dolari destinat Israelului şi o reformă a sistemului american al imigraţiei - „s-a născut mort”, a anunţat, la rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson, un apropiat al lui Donald Trump.

Preşedintele democrat Joe Biden susţine acest proiect de lege şi a cerut Congresului „să-l adopte rapid”.

Fără o susţinere a republicanilor în Camera inferioară a Congresului, mulţi dintre ei loiali lui Donald Trump, proeictul de lege nu poate fi adoptat.

Pentru a fi adoptat, acest text este necesar să fie adoptat de către ambele camere ale Congresului.

Democraţii sunt majoritari în Senat, însă republicanii controlează Camera Reprezentanţilor.

Kremlinul și Putin mizează pe scăderea ajutorului militar al Occidentului pentru Ucraina

După aproape doi ani de Război în Ucraina, căreia Congresul SUA i-a aprobat ajutoare în valoare de 110 miliarde de dolari, mulţi republicani cer ca Statele Unite să nu mai dea Kievului nimic.

Republicanii urmează, în marea lor majoritate, directivele lui Donald Trump, care pretinde că, dacă este ales în noiembrie, va rezolva Războiul din Ucraina „în 24 de ore” - fără să spună şi cum anume.

De la începutul războiului, Kremlinul mizează pe declinul ajutării Ucrainei de către Occident, iar orice ezitare a aliaţilor Kievului întăreşte convingerea Rusiei că va câştiga acest pariu,

Statele Unite, principalul susţinător militar al Ucrainei, au deblocat la sfârşitul lui decembrie ultima tranşă a ajutorului militar disponibil Ucrainei.

Ultimele două vizite ale preşedintelui ucrainean la Washington - în septembrie şi decembrie 2023 - s-au soldat în acest sens cu eşecuri.

Conştient de faptul că sentimentul urgenţei s-a stins la Washongton, Joe Biden a cerut Congresului, în octombrie, să cupleze ajutorul destinat Ucrainei cu ajutorul destinat Israelului, aliatul Statelor Unite, aflat în război în Sâşia Gaza împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas. „Fereastra de oportunitate” pentru adoptarea pachetului de ajutor pentru Ucraina se îngustează însă, în condițiile în care alegerile prezidențiale în SUA vor avea loc peste 10 luni.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri