„Nu ne speriați”. Slovacia sfidează amenințările Rusiei cu tăierea gazelor și spune că va sprijini în continuare Ucraina

Data publicării:
Conductă prin care sunt transportate gaze naturale.
Conductă prin care sunt transportate gaze naturale. Foto: Profimedia Images

Slovacia va continua să sprijine Ucraina „indiferent” de amenințările Kremlinului și de riscul ca regimul Putin să oprească livrările de energie ca represalii. Guvernul slovac a transmis că va continua să ajute Ucraina și să trimită avioane de luptă acesteia pentru a s apăra de invadatori, în ciuda amenințărilor rușilor.

„Am sprijinit Ucraina în trecut și intenționăm să o susținem și în viitor, indiferent de riscurile care există”, a spus Peter Gerhardt, secretarul de stat slovac pentru energie, conform Politico.

Totuși, în condițiile în care țara sa este una dintre cele mai dependente din Europa de energia rusească, oficialul a recunoscut că „ar fi o problemă” dacă Putin decide să reducă sau să oprească furnizarea de petrol, de exemplu.

„Suntem conștienți de acest risc, desigur”, a spus el, adăugând că Slovacia s-a confruntat deja cu atacuri cibernetice asupra instituțiilor guvernamentale. Susținerea Slovaciei pentru Ucraina „este o chestiune de principii”, a mai spus Gerhardt.

Luna trecută, Slovacia a trimis patru avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, ca parte a unui angajament de a dona cele 13 aeronave din arsenalul său. Astfel, a devenit prima țară care trimite avioane de luptă Ucrainei.

În ciuda unui efort general european de a reduce dependența blocului de energia rusească, Slovacia încă obține 60% din gazele sale naturale, 95% din petrol și toată energia nucleară din Rusia .

„Războiul din Ucraina a arătat și mai mult dependența noastră de importurile de energie din Rusia”, a spus Gerhardt, care insistă, însă, că guvernul de la Bratislava „a început să-și diversifice strategic importurile de gaze”, pe parcursul anului trecut. Înainte de război, Slovacia obținea 90% din consumulde gaze din Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri