Numărul crimelor a crescut în Rusia pentru prima oară în 20 de ani, mai ales în regiunile de la granița cu Ucraina

Data publicării:
cutit tinut in mana cu manusa neagra
Imagine ilustrativă, Foto: Profimedia Images

Numărul crimelor și al tentativelor de crimă a crescut în Rusia pentru prima oară în ultimii 20 de ani, în ciuda unei scăderi în general a ratei criminalității în 2022, scrie cotidianul rusesc Kommersant.

Conform datelor oficiale citate de ziarul rusesc, numărul crimelor scăzuse de la 32.265 în 2002 la 7.332 în 2021. În 2022, însă, numărul lor a început să crească din nou, ajungând cu 4% la mai mare, la 7.628.

Datele arată un număr mai mare de crime și în regiunile de la granița cu Ucraina.

Conform asociației de avocatură Travampunkt care a publicat raportul, creșterea numărului de crime are legături directe și indirecte cu invadarea Ucrainei de către Rusia – conform precedentului, astfel de ostilități militare afectează inevitabil participanții și civilii din zona de conflict.

Criminologii adaugă, totuși, că nu există suficiente date sociologice care să ne arate o relație de cauzalitate directă, însă acest fenomen poate fi asociat și cu o schimbare în structura populației.

Autorii raportului observă o creștere mare a numărului de crime mai ales în regiunile rusești aflate în proximitatea confictului – „În regiunea Belgorod, numărul de crime și de tentative de crimă a crescut față de 2021 de la 52 la 102; în regiunea Kursk, de la 58 la 89”.

Crește și numărul de cazuri de alte violențe

Autorii au studiat aceste date în contextul experienței altor țări care au avut, în anumite moment, conflicte armate și care s-au confruntat cu violențe interne, de stradă sau ale poliției. Conform concluziilor raportului, creșterea numărului de violențe în societate se întâmplă, de regulă, nu în timpul războiului ci după el.

În SUA, de exemplu, spun autorii raportului, ofițerii de poliție care au participat anterior la războaie din poziția de combatanți, erau mai predispuși la a folosi armele de foc din dotare.

În același timp, crește și numărul de cazuri de violență domestică – numărul femeilor care au contactat numerele speciale de urgență a crescut cu 5%, în total, adică 61.224 de cazuri.

Se observă, de asemenea, o creștere a consumului de alcool legate direct sau indirect de conflictul militar. În Rusia, vânzările de alcool cu concentrație mai mare de 9% au crescut cu 6,8% în 2022.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri