O cutie cumpărată cu 24 de dolari a stat uitată timp de 50 de ani într-un pod. Acum s-a vândut cu 358.000 de dolari

Data publicării:
cutie din email din dinastia chineza ming
Cutia a fost creată în anii 1430 în atelierele imperiale de lângă Orașul Interzis din Beijing. Foto: Profimedia

O cutie chinezească din secolul al XV-lea, care rămas uitată într-un pod timp de zeci de ani, s-a vândut cu 288.000 de lire sterline aproximativ 358.000 de dolari la licitație, mult peste prețul estimat, relatează CNN.

Cutia a fost cumpărată cu doar 19 lire sterline (24 de dolari) în 1946, iar casa de licitații britanică Dreweatts se aștepta ca prețul de vânzare la licitație să fie între 7.400 și 12.400 de dolari.

Cutia a fost creată în anii 1430 în atelierele imperiale de lângă Orașul Interzis din Beijing, potrivit casei de licitații. Poartă însemnele lui Xuande, al cincilea împărat al dinastiei Ming (1426-1435).

Este una dintre cele cinci cutii de acest fel cunoscute în lume, potrivit casei de licitații. Trei dintre cele cinci piese se află în muzee sau colecții instituționale, iar una se află într-o colecție privată, a precizat Dreweatts.

„Când am inspectat prima dată piesa, arăta prea bine pentru a fi adevărată, deoarece 99,9% dintre piesele cu însemnele Xuande sunt copii”, a spus un expert al Dreweatts, Mark Newstead.

„Este cu siguranță un punct culminant al carierei mele, probabil că nu voi mai vedea niciodată ceva atât de rar”, a adăugat el.

Cutia cu diametrul de aproximativ 12 centimetri este pictată cu rodii coapte, ramuri de aur și flori. Rodiile erau un simbol al fertilităţii în secolul al XV-lea.

Obiectul a fost cumpărat de către maiorul Edward Copleston Radcliffe în 1946 și a trecut neobservat printre piesele mai puțin valoroase ale colecției sale atunci când a murit, în 1967.

După zeci de ani, familia sa a trimis colecția la Dreweatts, unde specialiștii i-au recunoscut importanța.

„Piesele de email din perioada Ming timpurie sunt excepțional de rare, deoarece producția era strict reglementată de eunucii Palatului Imperial”, a spus Newstead.

„Faptul că a fost descoperită într-un dulap plin de praf din podul unei case a familiei, printre alte piese mai puțin valoroase, unde stătea de la moartea proprietarilor, în 1967, este extraordinar și știam că va atrage multă atenție”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri