O delegație a guvernului chinez nu a fost lăsată să intre în Westminster Hall, unde este depus sicriul Reginei Elisabeta a II-a

Data actualizării: Data publicării:
westminster hall regina elisabeta a ii-a
Foto: Profimedia Images

O delegație a guvernului chinez nu a primit acces să participe la expunerea sicriului Reginei Elisabeta a II-a pe catafalc, potrivit informațiilor BBC News.

Liderul Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a refuzat o cerere de acces la Westminster Hall din cauza sancțiunilor împotriva a cinci parlamentari chinezi și a doi colegi, a transmis inițial Politico.

Sicriul Reginei Elisabeta este depus acolo până la funeraliile de luni.

Camera Comunelor a declarat pentru BBC că nu comentează chestiuni de securitate.

Anul trecut, China a impus interdicții de călătorie și înghețarea bunurilor asupra a nouă britanici – inclusiv șapte parlamentari – pentru că au acuzat Beijingul de abuzarea musulmanilor uiguri.

Aceasta a făcut ca ambasadorul Chinei în Regatul Unit să fie interzis în Parlament – o mișcare care a fost extinsă acum la o delegație care a vrut să-i aducă un omagiu Reginei.

Relațiile Marea Britanie – China sunt deja tensionate iar această interdicție nu va ameliora situația.

Însă, vicepreședintele chinez este așteptat să participe la funeraliile de stat de luni, care vor avea loc peste drum de Parlament, la Westminster Abbey.

Potrivit cărții de regulament parlamentar Erskine May, în 1965 Regina Elisabeta a II-a a consimțit ca controlul la Westminster Hall să fie împărțit între Lordul Mare Camelan al Angliei – care este numit de monarh – și liderii Camelor Comunelor și Lorzilor. Nu există o mențiune specifică privind controlul accesului pentru o ocazie precum depunerea sicriului pe catafalc, însă când vine vorba de „invitațiile pentru demnitari străini care să se adreseze ambelor Camere în Westminster Hall”, acestea sunt „în mod obișnuit” emise cu un acord al tuturor celor trei.

În luna septembrie anul trecut, Sir Lindsay și liderul Lorzilor Lord McFall i-au spus ambasadorului chinez în Marea Britanie că nu va merge în Parlament din cauza sancțiunilor Beijingului.

La acea vreme, interdicția a fost criticată de guvernul chinez ca fiind „disprețuitoare și lașă”.

Joi, gupul celor șapte parlamentari și colegii lor, inclusiv foști miniștri ai conservatorilor Tory Iain Duncan Smith și Tim Loughton, au cerut Secretarului de Externe să-i retragă invitația președintelui chinez Xi de a participa la funeraliile Reginei.

Câteva state occidentale au impus sancțiuni asupra oficialilor din China ca urmare a acuzelor privind abuzarea drepturilor minorității uigure.

Un purtător de cuvânt de pe Downing Street a spus că este o convenție ca statele cu care Marea Britanie are relații diplomatice să fie invitate la funeralii de stat.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri