O flotilă de nave chinezești a traversat strâmtoarea Taiwan. Autoritățile taiwaneze au observat o prezență îngrijorătoare

Data publicării:
Portavionul Shandong footgrafiat din aer
Portavionul chinez Shandong a traversat strâmtoarea Taiwan. Foto: Profimedia

Ministerul taiwanez al Apărării a informat că trei nave chineze, inclusiv portavionul Shandong, au traversat sâmbătă strâmtoarea Taiwan.

„O flotilă a Armatei Populare de Eliberare formată din trei nave, condusă de portavionul Shandong, a traversat strâmtoarea Taiwan în jurul prânzului”, a precizat ministerul într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Navele s-au îndreptat „la vest de linia mediană în direcţia nord”, a adăugat sursa citată, cu referire la această frontieră invizibilă trasată unilateral de Statele Unite în timpul Războiului Rece, pe care Beijingul refuză să o recunoască.

În timp ce prezenţa navelor de război chineze în strâmtoarea Taiwan este supravegheată în mod constant şi face obiectul unor anunţuri aproape zilnice din partea Taipeiului, cea a portavionului Shandong este neobişnuită, notează AFP.

Forţele armate taiwaneze „au monitorizat situaţia şi au însărcinat avioanele (de patrulare aeriană civilă), navele marinei şi sistemele de rachete terestre să răspundă la aceste activităţi”, a precizat ministerul de la Taipei.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul Războiului Civil Chinez, în 1949.

Relaţiile dintre cele două părţi, aflate la cel mai scăzut nivel de la venirea la putere a lui Xi Jinping în urmă cu peste 10 ani, s-au deteriorat şi mai mult în ultimii ani, iar China şi-a intensificat incursiunile militare în jurul insulei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri