O imagine cu o maşină încărcată cu explozibili a fost surprinsă la Kahovka de o dronă ucraineană, înainte de ruperea barajului

Data actualizării: Data publicării:
Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer.
Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer. Foto: Profimedia Images

O imagine cu o mașină care pare să fie încărcată cu explozibili, parcată în vârful barajului Kahovka cu câteva zile înainte ca acesta să se rupă a fost surprinsă de o dronă ucraineană, potrivit The Guardian.

Fotografia, realizată de o dronă ucraineană, a fost făcută pe 28 mai. În imagine se vede o mașină albă, cu acoperișul tăiat și cu butoaie mari în interior, iar unul dintre acsestea pare să aibă o mină atașată de capac. Un cablu merge de la butoi spre malul fluviului controlat de forțele rusești.

Un oficial din cadrul forțelor speciale ucrainene a declarat pentru Associated Press că mașina a fost probabil plasată acolo pentru a opri avansul ucrainenilor peste baraj și pentru a amplifica o altă explozie, care ar fi pornit din camera mașinilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Peste 11.000 de persoane au fost evacuate după ce barajul s-a rupt, în 6 iunie, inundând terenul în aval. Luni, bilanțul morților a fost ridicat la 52. Oficialii ruși au declarat că 35 de persoane au murit în zonele din Herson aflate sub controlul lor, în timp ce Ministerul de Interne al Ucrainei a spus că știe de 17 morți și 31 de persoane dispărute.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru dezastrul provocat de distrugerea barajului. Oficialii ucraineni au declarat pentru Associated Press că trupele ruse au instalat o poziție de tragere în baraj, cu puțin timp înainte de explozie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că barajul a fost minat de Rusia.

Omologul său rus Vladimir Putin le-a spus bloggerilor militari, la o întâlnire recentă, că nu avea niciun interes să distrugă barajul, care a inundat teritoriul controlat de Rusia. El a recunoscut că planurile ofensive ale Ucrainei ar fi putut fi afectate de inundarea râului Nipru, pe care forțele ucrainene trebuie să-l traverseze pentru a ajunge la zonele din Herson controlate de Moscova.

Imaginea mașinii albe parcate în partea de sus a barajului este cea mai recentă piesă din puzzle, dar experții spun că nu se poate face o evaluare clară a situației până când inginerii independenți nu au acces acolo.

Săptămâna trecută, firma de avocatură specializată în drepturile omului Global Rights Compliance, care acţionează în sprijinul procurorului general al Ucrainei, a declarat că este „foarte probabil ca forţele ruseşti să fi distrus în mod deliberat barajul” şi că o lege recent adoptată în Rusia, care interzice investigaţiile privind incidentele de la structurile hidrotehnice din Ucraina ocupată de forțele Moscovei, oferă dovezi convingătoare, deşi circumstanţiale, pentru această teorie.

Serviciul ucrainean de informaţii a publicat recent o conversaţie interceptată, care ar fi avut loc între un soldat rus şi o altă persoană, în care soldatul spune: „Grupul nostru de sabotori este acolo. Au vrut să stârnească panică cu acest baraj. Dar nu a mers conform planului. Au făcut mai mult decât au plănuit”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri