O nouă speranță pentru Kiev: Senatul SUA discută săptămâna viitoare deblocarea ajutorului militar pentru Ucraina. „Asta e o veste bună”

Data actualizării: Data publicării:
Un militar ucrainean mângâie o pisică neagră într-un buncăr pe linia frontului de la Avdiivka
Millitar ucrainean dintr-o unitate de artilerie mângâie o pisică pe linia frontului de la Avdiivka, în așteptarea muniției. Foto: Profimedia Images

Liderul republicanilor din Senatul SUA, Mitch McConnell, a declarat că „se așteaptă” ca în Senat să se ajungă săptămâna viitoare la un acord în ceea ce privește ajutorul financiar pentru Ucraina și finanțarea programului de securitate a frontierei americane. Totodată, liderul senatorilor democrați, Chuck Schumer, s-a arătat și el optimist în privința ajungerii la o astfel de înțelegere, informează The Hill.

McConnell a precizat că democrații sunt cei care controlează agenda Senatului, dar s-a arătat „încrezător” că în următoarele zile se va ajunge la o înțelegere referitoare la programul de securizare a frontierelor.

Practic, de această înțelegere - legată de securizarea frontierei de la granița SUA cu Mexicul - depinde direct deblocarea ajutorului financiar pentru Ucraina.

Mai exact, la finele anului 2023, în Congresul SUA a fost blocat un „mega-pachet” financiar, în valoare de peste 110 miliarde de dolari. Din această sumă, 61 de miliarde sunt destinate Ucrainei și 14 miliarde securizării frontierei SUA. De asemenea, pachetul include ajutoare militare pentru Israel și Taiwan.

Republicanii nu s-au opus în totalitate acordării de ajutor militar pentru Ucraina, dar au cerut, în schimb, modificări majore pentru politica migrației a SUA - și implicit bani mai mulți pentru securizarea frontierelor, ceea ce a dus la blocarea întregului pachet financiar, inclusiv a ajutorului militar pentru Ucraina.

Totodată, congesmenii republicani nu sunt de acord cu faptul că președintele Biden are autoritatea de a-i grația pe migranții ilegali prinși la granița cu Mexicul. Cu toate acestea, McConnell a spus că aceiași republicani nu ar trebui „să rateze șansa” de a adopta acest pachet care prevede inclusiv proceduri privind amenințările la siguranța națională, reformarea legislației privind azilul și expulzarea persoanelor de pe teritoriul SUA.

McConnell a mai argumentat că, inclusiv în situația în care republicanii vor câștiga alegerile la Casa Albă și în Congresul SUA, aceștia nu vor putea să adopte reformele în materie de politică a frontierelor, din cauză că acestea vor fi blocate de democrați în Senat - unde sunt necesare 60 de voturi, inclusiv din partea senatorilor democrați.

„Sper să ajungem la o înțelegere în privința legislației frontierelor”, a spus McConnell. „Anticipez că se va întâmpla săptămâna viitoare”.

„Suntem mai aproape ca oricând de ajungerea la un acord”, a spus și liderul democraților din Senatul SUA, Chuck Schumer. „Pentru prima oară, sunt optimist. Șansele de a ajunge la un acord sunt mai mari decât șansele de a nu ajunge. Asta e o veste bună”.

Dacă se va ajunge la o înțelegere în Senat, pachetul financiar urmează a fi apoi dezbătut în Camera Reprezentanților, unde republicanii au majoritatea, dar liderul acestora, Mike Johnson, se află permanent sub presiunea colegilor săi „conservatori”. „Nu știu ce se va întâmpla la Cameră. Încercăm mai întâi să rezolvăm acum în Senat”, a spus McConnell.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri