O nouă umilință pentru Putin. Africa de Sud l-a convins pe dictatorul rus să nu vină la summit-ul BRICS

Data publicării:
Putin cu mâna la frunte
Fostul agent MI6 Christopher Steele, a declarat pentru Sky News că Occidentul trebuie să „se pregătească pentru sfârșitul erei Putin”. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin nu va participa, până la urmă, la summit-ul BRICS din Africa de Sud, programat să se desfășoare în luna august, a anunțat președinția sud-africană, miercuri, care mai spune că a ajuns la un „acord comun” cu regimul de la Kremlin în această privință, relatează Reuters. Posibila prezență a dictatorului rus la acest summit pusese probleme mari Africii de Sud, la adresa căreia existau presiuni majore pentru arestarea acestuia în baza mandatului de arestare internațional emis de CPI.

Rusia va fi reprezentată la summit-ul BRICS de ministrul Lavrov în loc, a anunțat președinția sud-africană.

Șefii de guvern din partea Braziliei, Indiei, Chinei și Africii de Sud vor participa la summit fizic, au mai transmis autoritățile sud-africane.

Africa de Sud s-a aflat mai multe luni în fața unei dileme, în condițiile în care statutul său de membru al Curții Penale Internaționale o obliga să-l aresteze pe dictatorul de la Kremlin dacă acesta ar fi venit pe teritoriul său.

Cu o zi în urmă, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, spunea că arestarea lui Putin ar echivala cu o „declarație de război” împotriva Rusiei. La începutul săptămânii, președinția sud-africană sugera Rusiei să-l trimită pe Lavrov la summit, fapt ce a înfuriat regimul criminal de la Kremlin.

Vladimir Putin este acuzat de tribunalul internațional de crime de război comise în Ucraina. Un mandat de arestare internațional a fost emis, în aprilie, fapt ce limitează drastic posibilele destinații ale dictatorului rus.

Citiți și: „Vrem să ne privim în ochi”. Africa de Sud confirmă că summitul BRICS va fi cu prezență fizică, în ciuda mandatului pe numele lui Putin

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri