Mesajul care a înfuriat Moscova: „Trimiteți-l mai bine pe Lavrov în Africa de Sud. Ne-am bucura dacă n-ar veni Putin”

Data publicării:
Vladimir Putin furios
Crimeea joacă un rol esențial în planul neoimperialist al lui Vladimir Putin, care va face „tot posibilul” să îi împiedice pe ucraineni să elibereze peninsula. Foto: Profimedia Images

Moscova a respins o solicitare venită din partea administrației prezidențiale a Africii de Sud, care a sugerat ca Rusia să-l trimită mai bine pe Serghei Lavrov, la un summit care va avea loc la Johannesburg, în locul lui Vladimir Putin, pe numele căruia este emis un mandat internațional de arestare. Explicația oficialilor sud-africani: dacă Putin își face apariția la acest summit, autoritățile se vor afla într-o „dilemă” în ceea ce privește arestarea sa, informează The Moscow Times

„Înțelegem că trebuie să respectăm Statutul de la Roma (al Curții Penale Internaționale - CPI), dar nu putem invita pe cineva și apoi să-l arestăm. Înțelegeți dilema noastră”, a spus vicepreședintele sud-african Paul Mashatile.

„Ne-am bucura dacă n-ar veni Putin”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Africa de Sud se numără printre cele 123 de state care au semnat Statutul de la Roma al CPI. În baza acestui statut, o persoană pe numele căreia e emis un mandat internațional de arestare (cum e în cazul dictatorului rus Vladimir Putin), poate fi arestată dacă se află pe teritoriul unuia dintre statele semnatare.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că summit-ul BRICS care se va desfășura în august va fi cu prezență fizică a liderilor.

CPI a emis în luna martie un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină.

Momentan, prezența lui Vladimir Putin la summitul BRICS, care se va desfășura în Africa de Sud, în perioada 22-24 august, rămâne „incertă”, au declarat pentru Moscow Times oficiali ruși.

Până în acest moment, Africa de Sud nu a condamnat oficial invazia Rusiei din Ucraina, declanșată pe 24 februarie 2022.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri