Video Exclusiv O senatoare din SUA avertizează că „toți vecinii NATO ar trebui să fie îngrijorați, dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina”

Andreea Popa Data actualizării: Data publicării:
Tammy Duckworth
Tammy Duckworth, senatoare democrată din SUA, spune că Rusia nu se va opri la Crimeea. FOTO: Captură video Digi24

Rusia nu se va opri la Crimeea. Dacă ar câștiga războiul cu Ucraina, toți vecinii NATO ar trebui să fie foarte îngrijorați. O spune o senatoare democrată din Statele Unite. Tammy Duckworth a făcut parte din armata SUA timp de 23 de ani și a fost chiar printre primele femei care, în 2004, au luptat în Irak. În timpul unei misiuni, elicopterul Black Hawk pe care îl pilota a fost lovit.

Tammy Duckworth și-a pierdut ambele picioare și parțial funcționalitatea mâinii drepte. După un an petrecut într-un centru de recuperare, a început să se implice în proiecte pentru veterani. În 2009, Barack Obama a numit-o în funcția de secretar adjunct al Afacerilor Veteranilor, iar din 2016 este senator din partea democraților.

Tammy Duckworth, senator al Statelor Unite ale Americii: „Putem și suntem determinați să o facem. În Senat, unde avem 100 de membri, există un sprijin bipartizan puternic pentru a continua finanțarea ajutorului acordat Ucrainei. Ucraina trebuie să câștige acest război. Este vital pentru securitatea națională, nu doar a SUA și a Ucrainei, ci și pentru securitatea NATO și a întregii lumi. Nu putem trăi într-o lume în care o națiune mare pur și simplu înghite o națiune mai mică, unde autoritarismul ajunge să domnească. Tocmai de aceea este important pentru noi toți să sprijinim Ucraina în luptă și să le oferim resursele de care au nevoie. Mă voi întoarce la Washington, unde am colegi republicani care sunt veterani, la fel ca mine, și care sunt dedicați să trecem de vot finanțarea pentru sprijinul acordat Ucrainei. O parte va merge direct către Ucraina, însă o parte va ajunge și în locuri precum România, cu scopul a ne ajuta aliații NATO să mențină sprijinul.”

Andreea Popa, jurnalist Digi24: „Rusia a devenit tot mai agresivă în ultimii ani. Dacă Ucraina cade, vă temeți că și alte state ar putea urma?

„Rusia nu se va opri la Crimeea”, spune senatorul

Tammy Duckworth, senator al Statelor Unite ale Americii: „Cu siguranță. Cred că Rusia nu se va opri la Crimeea. Dacă ar câștiga războiul și ar ocupa toată Ucraina, cred că toate celelalte state NATO care se învecinează cu Ucraina, România, Polonia, ar trebui să fie foarte îngrijorate. De aceea, sprijinirea Ucrainei este extrem de importantă, dar în același timp nu e vorba doar despre ce se întâmplă aici. Lecția, dacă lăsăm Ucraina să cadă, pentru țări precum Republica Populară Chineză, este „Sunteți liberi să ocupați Taiwan”. Este motivul pentru care țări precum Republica Coreea, Japonia au trimis resurse pentru a sprijini lupta Ucrainei, fiindcă înțeleg că este vorba despre democrație, despre statul de drept internațional, că țările mari nu pot pur și simplu să încalce și să ocupe țările mai mici bazându-se doar pe mărime. Succesul ucrainenilor și al luptei lor pentru independență și pentru pământul lor nu este important doar pentru ei, ci și pentru pacea globală și ordinea internațională.

Andreea Popa, jurnalist Digi24: „Viitoarele alegeri par mai importante ca oricând. Extremismul este în creștere în Europa, iar asta ar putea, de asemenea, să slăbească sprijinul pentru Ucraina. Avem exemplul recent al Slovaciei, un politician pro-rus a câștigat alegerile parlamentare. Aș vrea să vă întreb dacă acest trend al extremismul este prezent și în Statelor Unite? Este Washington îngrijorat de trendul extremismului din Europa?

Tammy Duckworth, senator al Statelor Unite ale Americii: „Eu, cu siguranță, sunt îngrijorată de extremism oriunde s-ar manifesta. Și da, vedem ce se întâmplă, dar să ne amintim că foarte mult din ceea ce se întâmplă este alimentat de Rusia. Rusia folosește social media pentru a încerca să crească extremismul în Europa, chiar și în Statele Unite, s-au amestecat în alegerile din SUA. Este parte a modului în care Rusia operează și trebuie să opunem rezistență. Este foarte îngrijorător, dar cred că vasta majoritate a europenilor înțelege că securitatea Ucrainei înseamnă și securitatea Europei.”

Andreea Popa, jurnalist Digi24: „Ați discutat recent despre necesitatea ca NATO să se extindă în Asia și că țările asiatice se uită la ceea ce se întâmplă în Ucraina și își dau seama că doresc legături mai puternice cu Alianța. Ați putea detalia puțin?”

„Țările asiatice se uită la ce se întâmplă în Europa”

Tammy Duckworth, senator al Statelor Unite ale Americii: „Cred că țările asiatice se uită la ce se întâmplă în Europa și își dau seama că suntem mult mai interconectați decât s-a crezut până acum și că ce se întâmplă în Ucraina poate fi un semnal pentru regiunea indo-pacifică, în special. Este foarte important ca aliații și prietenii noștri să rămână uniți și să se sprijine reciproc. După cum am menționat mai devreme, este motivul pentru care Japonia și Coreea de Sud au trimis resurse pentru a sprijini în luptă Ucraina, fiindcă înțeleg că securitatea Europei va influența securitatea Asiei. Din nou, revin la faptul că nu putem permite autoritarismului să învingă, că nu putem permite țărilor mari să ocupe state mai mici doar pentru că au o populație mai mare și sunt mai mari.”

Andreea Popa, jurnalist Digi24: „Doamnă senator, știu că ați servit în Reserve Forces timp de 23 de ani și ați fost una dintre primele femei care au zburat în misiuni de luptă în timpul operațiunii Eliberarea Irakului. Cum vă ajută experiența militară în actuala carieră?”

Tammy Duckworth, senator al Statelor Unite ale Americii: „Îmi oferă un cadru în care pot lucra cu colegii mei. Suntem doar doi veterani de luptă în Senat, femei, Joni Ernst și cu mine, ea e republican, eu sunt democrat și lucrăm împreună mereu. Femeile lucrează împreună foarte bine. Pot merge la colegii mei sau la foști veterani știind că iubesc această țară, iubesc Statele Unite, la fel de mult ca mine, și găsim un numitor comun ca să lucrăm împreună. Ne oferă un limbaj comun ca să lucrăm împreună, chiar dacă suntem din partide politice diferite. Și îmi permite să aduc o înțelegere a luptei, a războiului, având în vedere că am participat la rândul meu în misiuni de luptă. Probabil, dacă nu aș fi servit în armată, nu aș fi fost la fel de eficientă ca senator. Sunt mândră de serviciul militar și sunt foarte mândră că mă face un senator mai bun.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri