Video O statuie de 8 metri a lui Stalin a fost sfințită în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
stalin
Foto: Captură Twitte

În plin război cu Ucraina, rușii au sfințit o statuie a dictatorului sovietic Stalin, cel care a ras sute de biserici din URSS. Totul s-a întâmplat într-o regiune de la granița Rusiei cu Estonia și Letonia, două dintre cele 3 țări baltice anexate de Uniunea Sovietică după faimosul pact Ribbentrop Molotov încheiat de Hitler și Stalin în 1939. 

Preoţii ortodocşi care au sfinţit statuia lui Stalin, în cadrul unui eveniment public, au acţionat fără „binecuvântarea” sau aprobarea superiorilor lor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pe 15 august, o statuie înaltă de opt metri a fostului lider sovietic a fost inaugurată în faţa unei fabrici din oraşul Velikie Luki, din regiunea Pskov (vest), în prezenţa reprezentanţilor Partidului Comunist local.

Potrivit imaginilor video publicate pe rețelele sociale, la ceremonie au participat preoţi ortodocşi, iar unul dintre ei a stropit cu apă sfinţită statuia lui Stalin, despre care se ştie că a ordonat masacrul a mii de preoţi şi persecutarea Bisericii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-un comunicat publicat joi, dieceza locală, de pe lângă Patriarhia Moscovei, a declarat că aceşti clerici au participat la eveniment „fără binecuvântarea sau acordul” superiorilor lor.

„Acţiunile şi declaraţiile lor nu exprimă poziţia conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse şi reflectă doar propriile opinii şi convinger”, a spus dieceza, adăugând că a fost lansată o „inspecţie” care îi vizează.

La putere între sfârşitul anilor 1920 şi 1953, Iosif Stalin a instituit un regim totalitar în Uniunea Sovietică care a făcut milioane de morţi.

Zeci de mii de preoţi ortodocşi au fost executaţi sau deportaţi în gulag această perioadă. Mii de biserici şi monumente religioase au fost, de asemenea, distruse din ordinul lui.

În 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stalin a reînfiinţat Biserica rusă, reprimată după Revoluţia bolşevică din 1917, permiţând din nou alegerea unui patriarh, aflat însă sub controlul strict al serviciilor secrete.

În Rusia, dictatorul se bucură de o amintire ambivalentă, întreţinută de Kremlin, care îl prezintă ca fiind părintele victoriei sovietice asupra naziştilor din 1945. Monumente în memoria sa există în ţară, însă sunt rare.

Kremlinul nu neagă represiunile sovietice, însă le minimalizează, prezentându-le ca pe o tragedie fără un adevărat vinovat.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri