O tânără activistă de mediu va candida la prezidențialele din Ecuador în locul politicianului asasinat

Data actualizării: Data publicării:
360147709_142006942258197_6470504714589599597_n
Andrea González, noua propunere a partidului Construye pentru alegerile prezidenţiale. FOTO: FB González

Andrea González, în vârstă de 36 de ani, a cărei carieră s-a axat în principal pe probleme de mediu, îl va înlocui în cursa pentru alegerile prezidențiale pe Fernando Villavicencio, împușcat de trei ori în cap după un miting de campanie în Quito. González a participat duminică la dezbaterea prezidențială, iar anterior, partidul a transmis pe reţelele sociale că ea va "garanta moştenirea" lui Villavicencio "şi milioane de ecuadorieni îi vor fi alături în acest scop".

Andrea González, noua propunere a partidului Construye pentru alegerile prezidenţiale, s-a născut la Guayaquil pe 1 aprilie 1987. Căsătorită și inginer de profesie, González are o licență în management tehnologic cu specializare în protecția mediului.

Fană a britanicilor de la Pink Floyd și a formației ecuadoriene Swing Original Monks, s-a definit dintotdeauna drept activistă politică și de mediu. Ea a condus o vreme platforma Ecoverde, o organizație de comunicare în domeniul mediului și a fost, de asemenea, consultant pe probleme de mediu pentru companii private și ONG-uri.

Aceasta este cea de-a treia candidatură a lui González . În 2019, a candidat pentru o funcție la nivel local în provincia Guayas, din partea formațiunii Unidad Popular, dar fără succes. Apoi, în 2021, a candidat pentru un post de deputat din partea formațiunii Alianza Honestidad (Partido Socialista y Concertación), dar, din nou, nu a fost aleasă.

L-a întâlnit pe Villavicencio când se pregătea de alegerile din 2021 - amândoi au fost colegi în grupul Gente Buena, o organizație civică ce a sfârșit prin a încheia un acord cu partidul Construye. În mod straniu, un membru important al Gente Buena, Edwin Ortega, a criticat pe 12 august posibilitatea ca González să fie candidatul la prezidențiale, ceea ce s-a și întâmplat în cele din urmă.

Odată ce candidatura i-a fost anunțată, Ortega și-a regândit perspectiva și a susținut nominalizarea ei, care a fost confirmată de Gente Buena.

Candidatul la vicepreşedinţie, care încă nu a fost selectat, va proveni din "cei mai de încredere dintre cei care au împărtăşit luptele tovarăşului Fernando Villavicencio", potrivit formațiunii.

Cine a fost Villavicencio, candidatul ce a sfârșit prin a fi împușcat

Villavicencio, în vârstă de 59 de ani, fost jurnalist şi membru al Adunării Naţionale a ţării, a fost împuşcat de trei ori în cap în timp ce părăsea miercuri un eveniment public din capitală.

Un atacator a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, în timp ce alţi câţiva au reuşit să scape.

Moartea sa a şocat naţiunea care nu se mai confruntă de decenii cu violenţă de așa proporții din partea narcotraficanților sau războaie între carteluri şi corupţie. Cu toate acestea, criminalitatea a crescut vertiginos în ultimii ani, alimentată de extinderea cartelurilor de droguri columbiene şi mexicane.

Campania lui Villavicencio s-a concentrat pe corupţie şi pe carteluri şi a fost unul dintre puţinii candidaţi care au afirmat că există legături între crima organizată şi oficialii guvernamentali din Ecuador.

Văduva lui Villavicencio nu e de acord ca González să intre în cursa pentru prezidențiale

Sâmbătă, văduva sa, Veronica Sarauz, a declarat într-o conferinţă de presă că statul se face responsabil pentru moartea soţului său.

"Statul încă trebuie să dea multe răspunsuri despre tot ceea ce s-a întâmplat, gărzile sale personale nu şi-au făcut treaba", a spus ea.

"Nu vreau să mă gândesc că l-au vândut pe soţul meu pentru a fi ucis în acest mod cumplit", a întărit aceasta.

Sarauz şi-a exprimat, de asemenea, nemulţumirea că González a fost desemnată ca înlocuitoare a soţului ei pentru a participa la alegerile prezidenţiale.

Potrivit ministrului de Interne Juan Zapata, au fost arestaţi şase columbieni, care erau membri ai unor grupuri de crimă organizată,

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a cerut ajutorul FBI pentru a investiga moartea lui Villavicencio.

Între timp, trei bărbaţi consideraţi foarte periculoşi de către autorităţile ecuadoriene au fost mutaţi dintr-o închisoare din oraşul portuar Guayaquil, unde erau deţinuţi într-o închisoare de maximă securitate.

Printre aceştia se numără Jose Adolfo Macias, cunoscut sub numele de "Fito", liderul unuia dintre principalele grupuri de crimă organizată din Ecuador, de la care Villavicencio a declarat că a primit ameninţări cu moartea.

Villavicencio, care era căsătorit şi avea cinci copii, a fost unul dintre cei opt candidaţi din primul tur al alegerilor, deşi nu era în fruntea listei şi se afla undeva la mijlocul clasamentului.

Patricia Villavicencio, sora sa, a declarat că "această crimă nu poate rămâne nepedepsită. Suntem îndureraţi, cu sufletul rupt, nu există justiţie, nu există protecţie".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri