Putin a fost de acord să retragă militarii ruși staționați în mai multe regiuni din Armenia

Data actualizării: Data publicării:
militari rusi in armenia
Putin şi premierul armean Nikol Paşinian au ajuns la un acord cu privire la un nou val de retrageri ale forţelor ruse. Foto: Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost de acord să retragă militarii şi poliţiştii de frontieră ruşi din diferite părţi ale Armeniei la cererea Erevanului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat joi de agenţia rusă Interfax, relatează Reuters.

Anunţul survine după plecarea a aproape 2.000 de membri ai forţelor de menţinere a păcii ruse din regiunea separatistă Karabah şi din împrejurimi, cucerită de Azerbaidjan în septembrie anul trecut. Retragerea lor a pus capăt unei desfăşurări militare de mai mulţi ani care i-a oferit Moscovei o poziţie militară strategică în regiunea Caucazului de Sud.

Armenia le-a cerut totodată poliţiştilor de frontieră ruşi să părăsească principalul aeroport al ţării din Erevan, începând cu 1 august, notează Reuters, citată de Agerpres.

Dmitri Peskov a declarat joi că Putin şi premierul armean Nikol Paşinian au ajuns la un acord, în cadrul unei întâlniri miercuri la Moscova, cu privire la un nou val de retrageri ale forţelor ruse.

„În toamna anului 2020, la cererea părţii armene, militarii şi poliţiştii noştri de frontieră au fost dislocaţi într-o serie de regiuni armene. Paşinian a spus că astăzi, din cauza condiţiilor care s-au schimbat, nu mai este nevoie de o astfel de prezenţă, aşa că preşedintele Putin a fost de acord şi s-a convenit retragerea militarilor şi a poliţiştilor noştri de frontieră”, a declarat Peskov pentru Interfax.

Serviciul de ştiri Sputnik Armenia a citat un politician armean de rang înalt din partidul de guvernământ care a declarat că Putin şi Paşinian au convenit ca forţele ruse şi poliţiştii de frontieră să se retragă din cinci regiuni armene.

Cu toate acestea, poliţiştii de frontieră ruşi vor rămâne la graniţele Armeniei cu Turcia şi Iranul, la cererea Erevanului, a spus Peskov, citat de Interfax.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri