ONU: Foametea va face ravagii în Fâșia Gaza „în orice moment”. Jumătate dintre locuitori se află într-o situație „catastrofică”

Data actualizării: Data publicării:
copii cu o farfurie goala in gaza
Unul din doi locuitori ai Fâşiei Gaza se află într-o situaţie alimentară catastrofică. FOTO: Profimedia Images

Unul din doi locuitori ai Fâşiei Gaza se află într-o situaţie alimentară catastrofică, mai ales în nordul enclavei, unde foametea urmează să facă ravagii începând din mai, în cazul în care nu se iau măsuri „urgente”, avertizează agenţiile specializate al ONU, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Peste 1,1 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza se confruntă cu „o situaţie de foame catastrofică”, apropiată de foamete - „cel mai mare număr înregistrat de vreodată” de către ONU, care are la bază raportul Cadrului Integrat al Clasificării Securităţii Alimentare (IPC), publicat luni.

În ultimul raport IPC, publicat în decembrie, Programul Alimentar Mondial (PAM) şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultiură (FAO) considerau fometea ca „probabilă” până la sfârşitul lui mai în nordul Fâşiei Gaza.

PAM şi FAO consideră în prezent că foametea poate avea loc „în orice moment de-acum şi până în mai” în cazul în care nu se face nimic pentru a împidica acest lucru.

Această constatare este extrem de critică mai ales în cazul locuitorilor nordulului enclavei.

„Dacă nu au loc schimbări în accesul la ajutor umanitar, vine fometea”, avertizează într-un interviu acordat AFP adjuncta directorului general al FAO Berth Bechdol.

„Este posibil ca ea (foametea) să facă deja ravagii în nord, dar nu am fost încă în măsură să verificăm acest lucru”, din cauza lipsei accesului în teritoriul respectiv, subliniază ea.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri