Galerie Foto Opoziția din Albania a pornit un incendiu în parlament pentru a bloca dezbaterea bugetului

Data actualizării: Data publicării:
Incendiu în plenul din Albania
Foto: Profimedia Images

Parlamentul albanez şi-a întrerupt, luni, o dezbatere după ce mai mulţi deputaţi ai opoziţiei de dreapta au provocat un mic incendiu aruncând fumigene în sala de plen pentru a bloca dezbaterea bugetului pentru anul viitor, pe care opoziţia îl descrie drept o „hoţie” a actualei puteri social-democrate, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Deputaţi membri ai Partidului Democrat (n. red. - de dreapta) au lansat aproximativ zece fumigene care au declanşat incendiul stins rapid de personalul de securitate, care a folosit apa din sticlele găsite în sală.

Incidentul s-a produs în timp ce preşedinta Camerei Deputaţilor, Lindita Nikolla, a deschis dezbaterea asupra proiectului de buget pentru anul viitor prezentat de guvernul condus de Partidul Socialist al premierului Edi Rama.

Înaintea dezbaterii a avut loc şi o altercaţie fizică între gărzile de securitate ale Parlamentului şi mai mulţi deputaţi susţinători ai fostului premier de dreapta Sali Berisha, în prezent parlamentar. În ciuda tensiunilor şi fumului din sală, majoritatea de stânga a aprobat bugetul în primă lectură, după care şedinţa parlamentului a fost întreruptă.

Berisha a susţinut acţiunea colegilor săi de partid pentru a împiedica ceea ce el a descris drept „cea mai mare hoţie din istoria” Albaniei. Fumigenele sunt „un instrument care a incendiat procedura neconstituţională a acestui guvern al hoţilor”, a mai spus fostul premier. De partea sa, preşedinta legislativului a acuzat opoziţia că încearcă să împiedice discutarea „creşterii salariilor, a pensiilor şi a plăţii datoriilor”.

Nu este prima dată când opoziţia recurge la bombe fumigene pentru a obstrucţiona activitatea parlamentului de la Tirana.

Opoziţia de dreapta îi acuză pe mai mulţi membri ai guvernului social-democrat de corupţie, respectiv fraude şi deturnări de fonduri, şi cere în zadar de un an lansarea unei anchete parlamentare cu privire la acestea. Conservatorii le reproşează celor de la putere că împiedică declanşarea unei asemenea investigaţii, motiv pentru care în ultimele săptămâni au mai recurs în plenul parlamentului la acţiuni similare celei de luni.

Fostul premier, Sali Berisha, este la rândul său investigat pentru presupuse fapte de corupţie şi are interdicţie de a părăsi ţara.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri