Opt țări și-au suspendat ajutorul pentru agenția pentru palestinieni a ONU. Elveția încă așteaptă mai multe informații

Data publicării:
Angajat al UNWRA dă medicamente civililor din Gaza
Angajat al UNWRA dă medicamente civililor din Gaza. Foto: Profimedia Images

Opt țări au anunțat, până acum, că suspendă finanțarea pentru agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA), după acuzațiile de vineri că unii dintre angajații săi au fost implicați în atacul barbar comis de teroriștii Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie 2023.

Israelul, care speră să oprească toate activităţile agenţiei, a afirmat că doreşte să se asigure că UNRWA nu va face parte din soluţia de pe teritoriul palestinian după războiul dintre Israel şi teroriștii Hamas. Autoritatea Palestiniană, de cealaltă parte, cere ca UNRWA să primească „sprijin maxim”.

Statele Unite au anunţat imediat, vineri, încetarea temporară a oricărei contribuţii financiare viitoare către UNRWA. Decizii similare au fost luate, apoi, de Canada, Australia, Italia, Regatul Unit, Finlanda, Ţările de Jos şi Germania. Elveţia, pe de altă parte, aşteaptă să aibă mai multe informaţii înainte de a lua o decizie cu privire la ajutorul acordat UNRWA. Agenţia a anunţat că a renunţat la mai mulţi angajaţi, în total 12, potrivit statelor Unite.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Matthew Miller, afirmase într-un comunicat că 12 suspecţi din cadrul UNRWA ar putea avea legături cu atacul Hamas împotriva Israelului.

Şeful agenţiei, Philippe Lazzarini, a calificat, sâmbătă, aceste suspendări de fonduri drept „şocante”, având în vedere măsurile deja luate şi faptul că „2 milioane de persoane depind de acestea pentru simpla lor supravieţuire”.

În 2022, fondurile de la bugetul ordinar al ONU şi contribuţiile altor entităţi ale Naţiunilor Unite s-au ridicat la 44,6 milioane de dolari.

Cei cinci donatori principali sunt, în ordine, Statele Unite, Germania, Uniunea Europeană, Suedia şi Norvegia. Figurează, de asemenea, Turcia, Arabia Saudită, Japonia şi Elveţia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri