Orban spune că relațiile Suediei cu Ungaria sunt „teribil de greșite” și că nu primește țara nordică în NATO până nu se îmbunătățesc

Data publicării:
Viktor Orban în spatele unui gard
Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, spune că relațiile dintre Ungaria și Suedia trebuie să se îmbunătățească înainte ca cererea de aderare a țării nordice la Alianța Nord-Atlantică să fie ratificată, relatează Reuters.

Premierul ungar a făcut declarația la Forumul Economic din Qatar, marți.

Suedia și Finlanda au cerut să se alătura NATO anul trecut, la puțin timp după declanșarea invaziei rusești în Ucraina. Totuși, procesul lor de aderare a fost tergiversate luni la rând de Turcia și de Ungaria, într-o încercare de a smulge concesii din partea acestora.

Luna trecută, Turcia a decis să renunțe la veto în cazul Finlandei, iar Ungaria a urmat și ea, imediat, poziția lui Erdogan. Orban se plânge că oficialii suedezi l-au criticat pe tema alunecării Ungariei în autoritarism și a distrugerii de către guvernele sale a democrației și statului de drept.

„Relațiile politice dintre Ungaria și Suedia sunt teribil de greșite. Nu vrem să importăm conflicte în NATO”, a spus Orban, referindu-se la aderarea țării nordice. 

Deși anunțase, la sfârșitul anului trecut, că procedura de ratificare a fost doar amânată și ca va fi reluată la începutul lui 2023, Orban a continuat să tergiverseze procedura. Nu există, la acest moment, o dată la care Parlamentul Ungariei să aibă stabilită dezbaterea și votul pe ratificarea aderării Suediei. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri