Orban suspină din nou după Trump: „Ne-ar plăcea să se întoarcă. Spațiul nostru de manevră ar crește într-o măsură nemaiîntâlnită”

Data publicării:
Viktor Orban
Viktor Orban, premierul guvernului Ungariei. Foto: Profimedia Images

Premierul Guvernului Ungariei, Viktor Orban, aflat în mijlocul celui mai mare scandal politic din lunga sa ședere la vârful politicii ungare, a spus din nou, în discursul anual despre starea națiunii de sâmbătă că își dorește revenirea lui Trump la Casa Albă și că dacă acest lucru se întâmplă, „spațiul de manevră al Ungariei va crește într-o măsură nemaintâlnită de mult timp”.

Orban a spus că anul 2024 ar putea să fie un „punct de cotitură”, odată cu alegerile în Uniunea Europeană, în SUA, în India şi în alte zeci de țări. „Scena politică mondială va arăta complet diferit la sfârşitul anului... şi, dacă Dumnezeu ne ajută, spaţiul de manevră al Ungariei va creşte într-o măsura nemaiîntâlnită de mult timp”, a adăugat el.

„Nu putem avea un cuvânt de spus în alegerile din alte ţări, dar ne-ar plăcea foarte mult ca Donald Trump să se întoarcă”, a spus premierul ungar. El a adăugat că „birocraţii de la Bruxelles” nu vor scoate Europa din criză şi că o nouă aripă de dreapta europeană, din care făc parte şi ungurii, ar putea aduce o „schimbare reală”.

„Ungaria a ieşit cu greu dintr-un 2023 foarte dificil, dar nu poate fi nemulţumită de rezultate”, a declarat premierul Viktor Orban în discursul său despre starea naţiunii.

Orban a spus că ungurii au trăit şi muncit sub „presiune extremă” pentru al cincilea an consecutiv, „încercând să protejeze ceea ce am realizat”.

Despre criza politică generată de demisia președintei

„În cazul abuzurilor asupra copiilor nu există loc pentru milă şi, prin urmare, demisia în cazul graţierii a fost decizia corectă şi ne întăreşte”, a declarat Viktor Orban în legătură cu demisia fostei președinte, Katalin Novak, şi a fostei ministre a justiţiei, Judit Varga. Sarcina guvernului ungar este să restabilească ordinea morală şi să remedieze situaţia din punct de vedere legal, a continuat el.

Sistemul de protecţie a copilului din Ungaria trebuie consolidat, iar legislaţia pentru protecţia copiilor, de la Constituţie până la ordinele ministeriale, trebuie revizuită şi completată, a adăugat premierul.

În ceea ce priveşte cazul de graţiere, Viktor Orban a declarat că „ne obligă calvarul victimelor” să consolidăm managementul şi supravegherea instituţiilor noastre de protecţie a copilului, precum şi reglementările şi restricţiile impuse persoanelor care lucrează acolo. Iar toate acestea trebuie să fie prezentate parlamentului sub forma unui nou proiect de lege privind protecţia copilului, a adăugat prim-ministrul ungar.

Viktor Orban a declarat că alegerea unui nou preşedinte al Ungariei este o sarcină urgentă. „Singura modalitate de a restabili echilibrul, de a domoli valul crescând de indignare şi de a reunifica naţiunea pe tema familiei şi a protecţiei copilului se poate realiza doar prin demisia şefului statului, şi preluarea mandatului de către un nou preşedinte”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri